Całkiem nowa wiadomość
Imię:
Wiadomość:

Prosimy pozostawić puste:
Liczba do wpisaniaWpisz liczbę
(anty-spam):

Wyświetlono wiadomości 851-900 z 13655  Wstecz  Dalej     Sklep

15-06-2018, Od: Kani Odpowiedz
Witam, jakie struny na skrzypce może mi Pan polecić, mój budżet to 200zł, nie musza być to struny z panstpa strony. Slyszalem ze w tej cenie dobre są thomastik dominant, probkem w tym ze istnieją chyba różne modele w przefziale cenowym od 150zl do 200zl i nie wiem który będzie najodpowiedniejszy, np jest model "135B" oraz "135", więc jaka jest moedzm nimi roznica? Z góry dziękuję za odpowiedź

15-06-2018, Od: Ben Odpowiedz
Najbardziej popularne są 135B. Różne ceny wynikają z tego, że w zeszłym roku były one tańsze, po 180 zł, a obecnie są po 200 zł. Po 150 zł bywają podróbki. Lepiej więc wybierać te droższe, bo tańsze mogą być zleżałe zeszłoroczne, albo nie oryginalne.

Czyli to czy owijka jest stalowa bądź aluminiowa nie robi różnicy?

16-06-2018, Od: Jarek Odpowiedz
Dominant ma 5 rodzajów struny e2.
Typ 129 - stal chromowa bez owijki z kulką
Typ 129SN - stal węglowa z cienką powłoką i kulką zdejmowaną
Typ 129MS - stal chromowa z pętelką
Typ 130 - stal z owijką aluminiową i kulką
Typ 130MS - stal z owijką aluminiową i pętelką
Wszystkie występują w trzech twardościach. Co ciekawe modele z owijką w wersji twardej mają to samo naprężenie 7,5kg, co gołe w wersji miękkiej. Nie wszystkie rodzaje strun Dominant e2 występują w zestawach. Są cztery rodzaje zestawów: Zestawy strun oznaczone 135 i 135A mają struny e2 typu 130. Natomiast zestawy oznaczone 135B i 135BA mają struny e2 typu 129. Najbardziej popularnym zestawem jest 135B. Niektóre sklepy internetowe podają że zestaw 135 ma e2 z rdzeniem syntetycznym (perlon) i to raczej nie jest prawda. Tu jest katalog: http://www.thomastik-infeld.com/sites/default/files/catalogue/ti_catalog_04_2018_violin.pdf

I rozmyslalem rowniez nad kupnem strun G D A z thomastik dominant, a strune E inna i tutaj pytanie, z jakiej firmy/materiałów wybrac strune E?

16-06-2018, Od: Jarek Odpowiedz
Skrzypkowie zwykle bardzo lubią zestawy Dominant, ale co do struny e są mieszane uczucia, co można wyczytać tu: https://www.google.com/search?q=dominant+e+string
Problem taki że nie wiadomo której wersji struny e dotyczą niektóre uwagi. Tu na przykład omawiany jest zestaw z owijaną struną e:
https://www.violinstringreview.com/dominant.html
Jedna osób pisze, że zamienia e na gold label, jargar forte, lub goldbrokat. Jednak każde skrzypce są inne i konkretny wybór trzeba wypróbować drogą prób i błędów na własnych skrzypcach. Co sprawdzi się na danym egzemplarzy skrzypiec, może kompletnie nie pasować do innego.

17-06-2018, Od: Kani Odpowiedz
Widzę jednak że ceny wymieniomych strun sa niskie np 30zł za goldbrokaty, czy to na pewno struny godne polecenia? Dodam ze myskalem o wydaniu ok 50zł za jedna strune

17-06-2018, Od: Jarek Odpowiedz
To jest jeszcze za 45 zł THOMASTIK DOMINANT e2 pozłacana model 48.

Jednak jeszcze mam pytanie. Czy jesli mam 4 mikrostroiki to musze brac struny z petelka, tak?

Struny z pętelką stosuje się do mikrostroików małych z jednym haczykiem. Natomiast struny z kulką bezpośrednio na strunociąg lub do częściej spotykanych mikrostroików z widełkami. Są też struny ze zdejmowaną kulką, które można wykorzystać na dwa sposoby.

18-06-2018, Od: Kani Odpowiedz
A mógłby Pan pokazać fotografie tych dwoch rodxajow mikrostroikow, abym mogl porównać je do moich?

18-06-2018, Od: Jarek Odpowiedz
https://youtu.be/FzU7Vm0XN-o

Czy jeśli struna jest pozłacana to dodaje to jakiegoś plusa do brzmienia? Myskalemze jest to element ozdobny. Czy oby na pewno brac te skoro jest z thomastik dominant? Chcialbym również prosic o pomoc gdzie ewentualnie znajdę taka strune oraz chyba moje ostatnie pytanie: średnie czy twarde? Myślę ze miekkie odpadają

Może mieć inne właściwości, ale czy da się zauważyć na danym instrumencie, to trzeba sprawdzić. Można wyczytać takie opinie: "E pozłacana, dzięki nowej technice zyskała na odzywalności i długim utrzymaniu brzmienia.
E srebrna - powlekana cynkiem, uzyskuje silny nośny ton.". Co do twardości, to w cięższych grubych skrzypcach zwykle lepiej sprawdzą się mocne naprężenia, a w skrzypcach delikatnych, z cienkiego drewna lepiej stosować mniejsze naprężenie strun. Najlepiej zrobić próbę, bo każdy instrument jest inny i nie zawsze ogólna zasada sprawdza się.

19-06-2018, Od: Kani Odpowiedz
Naprawdę jestem bardzo Panu wdzieczny i dziekuje za pomoc! Po przeczytaniu wielu watkow na forach dotyczacych strun postanowilem że kupie A pirastro chromcor a E hill, ale nie wiem co z G i D czytalem że najlepiej aby były z jednego zestawu

07-02-2021, Od: Grażyna Odpowiedz
Struna D Infeld Blue G analogicznie do D

07-02-2021, Od: ? Odpowiedz
Struna D Infeld Blue G analogicznie do D

19-06-2018, Od: Kani Odpowiedz
Ewentualnie E gold label

Przepraszam za błędy w pisowni

04-02-2021, Od: Mateusz Odpowiedz
Cześć chcialbym zaczac gre na skrzypcach, otoz leza na szafie juz dluzszy czas z powodu braku nastrojenia, chcialbym sie z tym uporac dostalem juz tu raz pomoc jak to zrobic ale na filmiku nie bylo uwzglednione to ze stentory I fabrycznie maja problem chyba z mostkiem i trzeba go spilowac, probowalem i probowalem je nastroic i nic :I czy jestem w stanie to zrobic sam jesli chodzi tu o korekcje mostka, bez uszkodzenia instrumentu ? a jesli tak to jak ?

04-02-2021, Od: Ben Odpowiedz
Nie piszesz jaki jest problem ze strojeniem. Jeśli ogólny to tu znajdziesz odpowiedź:
https://www.youtube.com/results?search_query=violin+tuning
Jeśli jest kłopot z podstawkiem to tu:
https://www.youtube.com/results?search_query=violin+bridge
A jeśli ze ślizganiem kołków, to zastosuj odrobinę szkolnej kredy lub te porady:
https://www.youtube.com/results?search_query=violin+peg+slipping

06-02-2021, Od: Mateusz Odpowiedz
jest problem z podstawkiem, nie da sie wykalibrowac struny, jesli mi sie nie powiedzie w Was trzymam nadzieje ! <3

06-02-2021, Od: Jarek Odpowiedz
Podstawek ustawia się miedzy nacięciami efów, niższą stroną pod strunę e, prostopadle do płyty.

dzieki, graja

04-02-2021, Od: Jarek Odpowiedz
Jeśli leżały na szafie długo, to mogą być uszkodzone i wymagać większego remontu. W sezonie grzewczym jeśli się nie gra, to trzeba koniecznie zainstalować nawilżacz, albo trzymać je w chłodnym miejscu nisko. Jest masa filmików YT jak stroić. A przygotowanie podstawka jest dobrze opisane tutaj krok po kroku: https://trianglestrings.com/carving-a-violin-bridge/

grają świetnie, po dostrojeniu kolejno trzeba bylo robic troche poprawek ponownie a wina leżała w osadzeniu mostka, nie w jego docięciu :@ ps chętnie sprzedam flet basowy w kluczu d 432 hz o wartosci 1000zl za niecałe 700, zakupiony 3 tygodnie temu, grane 3x :s

~ jest to flet basowy - Indiański [71 cm]

05-02-2021, Od: Artur Ż. Odpowiedz
Witam córka lat 8 chce rozpocząć swoją przygodę z gitarą, niestey te które posiadam to jest klasyczna 4/4 starej marki defin, ani elektryk marki noname są dla niej za duże, co by Pan polecił na pierwszą gitarę w mniejszym rozmiarze? Z góry dziękuję za informację. Pozdrawiam

06-02-2021, Od: Jarek Odpowiedz
Witam, W wieku 7-12 lat stosuje zwykle rozmiar 3/4. Ta będzie najlepsza: https://skrzypce.pl/products/zebrano.html Ma sezonowane drewno, dobre klucze z domkniętym łożyskowaniem, regulowany gryf i dobre struny, więc gra się łatwo i przyjemnie.

29-01-2021, Od: Olga Odpowiedz
Dzień dobry!
Lepiej wziąć stentora graduate czy salvatini seria 7? Rozmiar 4/4

29-01-2021, Od: Jarek Odpowiedz
Dzień dobry, Są podobnej jakości, ale Salvatini na ten moment szybciej dostępne.

29-01-2021, Od: Łukasz Odpowiedz
Dzień dobry. Zamierzam zamówić u państwa akustyka wraz ze sztywnym futerałem - spodziewać się jednej, czy dwóch paczek? I czy powinienem się wstrzymać z zamówieniem do np. marca - chodzi o plusowe temperatury.

29-01-2021, Od: Jarek Odpowiedz
Dzień dobry, Gitara może jechać w futerale i jest to jedna przesyłka. Ujemna temperatura nie przeszkadza. Trzeba tylko uniknąć gwałtownego nagrzania w bardzo ciepłym pomieszczeniu. Temperatura powinna być wyrównywana powoli w zapakowanym kartonie. Jeśli trzeba otworzyć przy kurierze, bo jest dziura lub rozerwanie, to najlepiej w zimnym pomieszczeniu.
Jeśli zapowiadają się potężne mrozy, a towar uznamy za wrażliwy, to stosujemy ogrzewane przesyłki. Nie ma więc żadnych problemów z wysyłkami zimą.

28-01-2021, Od: Michał Odpowiedz
Witam znalazłem na państwa stronie skrzypce z progami, niestety teraz nie dostępne w ofercie, Czy mogli by mi państwo napisać jaka była ich cena oraz czy będą jeszcze dostępne

28-01-2021, Od: Jarek Odpowiedz
Był taki eksperyment, ale nie miało to sensu. Bardziej utrudniało niż ułatwiało grę. Wystarczy sobie nakleić ze trzy paseczki pomocnicze na początek nauki. https://www.youtube.com/results?search_query=violin+taping

27-01-2021, Od: Artur Odpowiedz
Syn początkujący na gitarze , obecnie uczy się na 3/4 . Którą by pan polecił z 4/4 w budżecie do 620zł ,Chodzi o to, żeby była maksymalnie miękka a przy tym precyzyjnie stroiła na progach.

27-01-2021, Od: Jarek Odpowiedz
To ma być klasyczna czy akustyczna? Precyzyjne strojenie zależy głównie od strun, a w mniejszym stopniu od gitary. Z klasycznych Everplaye od 450 zł mają założone dobrze strojące Savarezy. Do gry klasycznej można rozważyć wyższy model za 650 zł. Natomiast z akustycznych Cort Earth stroi, brzmi i daje się dobrze wyregulować, bo drewno jest równe i stabilne.

27-01-2021, Od: Artur Odpowiedz
Raczej gitara klasyczna , który mmodel u pana dla raczej początkującego

Do gry na akordach polecam sklejkowe, bo dają bardzo dobry akompaniament, czyli Everplay za 450 zł lub orzechowa za 550 zł. Natomiast do gry klasycznej palcami tą za 650 zł z litym przodem, bo ma większe bogactwo dźwięku.

27-01-2021, Od: Paweł Odpowiedz
Którą gitarę na początek by Pan polecił? Cort earth 70 czy Pengano PF30?Jakoś bardziej jestem skłonny do Corta bo niby sprawdzona marka ale może i Pengano warto dać szansę?

Cort to bardzo dobra gitara i ma typowy gryf jak na akustyka. Pengano to również solidna konstrukcja z litym przodem, jednak polecam ją wtedy, gdy ktoś ma grubsze palce, duże dłonie i nie może pomieścić się na typowym wąskim akustyku.

26-01-2021, Od: Jadwiga Odpowiedz
Jakie skrzypce dla osoby dorosłej na początek?

26-01-2021, Od: Jarek Odpowiedz
Zależy od budżetu. Takie typowe do nauki i gry amatorskiej to Antyk+, Padva+. Ale jeśli ktoś nie jest pewien zapału to wystarczy na początek Everplay za 450 zł. Jak będzie dobrze szło, to można za kilka lat wymienić na lepsze.

22-01-2021, Od: Urszula Odpowiedz
Dzień dobry. Chcę zakupić skrzypce, waham się pomiędzy Pengano Antyk Plus, Pengano Antyk I Plus a Padvą Plus. Czy mógłby Pan któreś szczególnie polecić?

22-01-2021, Od: Jarek Odpowiedz
Wszystkie trzy mają bardzo dobry stosunek jakości i brzmienia do ceny, więc można w zasadzie wybierać wizualnie. Jest to bardziej kwestia gustu i nawet nauczyciele przy takim wyborze nie są jednomyślni. Modeli mniej udanych w tym przedziale cenowym po prostu nie zamieszczamy na stronie.

22-01-2021, Od: Kazimierz Odpowiedz
Dzień dobry, czy jest możliwe dostosowanie gitary Ibanez Jampack dla osoby początkującej. Chodzi o to, żeby była maksymalnie miękka a przy tym precyzyjnie stroiła na progach.

Korektami i regulacją można spowodować, że będzie znacznie bardziej miękka i komfortowa, niż przeciętna wersja fabryczna sprzedawana w zwykłych sklepach. I to robimy już w cenie z każdym instrumentem. Zwykle oznacza to także poprawę strojenia, bo dociąganie strun do progów z prawidłowej wysokości, będzie bardziej zgodne z założeniami projektowymi rozmieszczenia progów.
Jeśli szukamy gitary miękkiej i łatwej do grania, a przy tym precyzyjnie strojącej, to należy rozprawić się z powszechnym mitem, że tańsze gitary są lepsze dla początkujących. Jest dokładnie odwrotnie. Im tańsza gitara, tym drewno jest gorszego gatunku, łatwo wypacza się, jest mniej roboczogodzin na precyzyjne wykończenie, a więc taka gitara słabiej stroi i ma geometrię nie pozwalającą na bardzo wygodne ustawienia. Część wad można poprawić, co właśnie robimy, ale mimo wszystko podstawowe modele trzeba ustawiać trochę wyżej, bo gryfy nie są równe i nie mają równomiernego reliefu na całej długości. Trzeba szukać kompromisów dla poszczególnych sekcji gryfu i pozostawić zapas wysokości strun na nieuchronne zniekształcenia taniego drewna. Na precyzję samego strojenia duży wpływ mają też struny. Minimalne nierówności tanich strun, zwłaszcza tych miękkich, powodują nieczyste brzmienie, nakładanie się fal (wymuszające większą wysokość) i problemy ze strojeniem.
Podsumowując - Podstawowe modele instrumentów możemy znacznie poprawić i to robimy, jednak jeszcze lepsze efekty pod względem wygody gry i strojenia można uzyskać na nieco wyższych modelach gitar, zbudowanych precyzyjniej i z lepszego, dobrze sezonowanego drewna. Jeśli Kupującemu zależy za strojeniu i miękkości, a budżet na to pozwala, to warto rozważyć nieco wyższy model gitary niż podstawowy.

22-01-2021, Od: Kazimierz Odpowiedz
Czyli powiedzmy Cort Earth 70?

Z pewnością lepsza pod każdym względem: klucze, struny, jakość i sezonowanie drewna, klejenie mostków, liniowość gryfu, możliwości regulacji, brzmienie, strojenie, wybrzmiewanie, wygoda grania. Wszystko zauważalnie na plus.

22-01-2021, Od: Beata Odpowiedz
Dzień dobry. Chciałam zapytać o gitarę klasyczną Alejandro Startone. Córka chce zacząć się uczyć tylko nie wiem na ile wystarczy jej zapału. Na ile taka gitara wystarczy czasu? I czy do tej gitary jest pokrowiec i narzędzie do strojenia gitary?

Wyświetlono wiadomości 851-900 z 13655  Wstecz  Dalej