Całkiem nowa wiadomość
Imię:
Wiadomość:

Prosimy pozostawić puste:
Liczba do wpisaniaWpisz liczbę
(anty-spam):

Wyświetlono wiadomości 901-950 z 13655  Wstecz  Dalej     Sklep

22-01-2021, Od: Jarek Odpowiedz
Dzień dobry, Bardzo nie lubię tych gitar, bo drewno bardzo mocno wypacza się i połowa z nich jest praktycznie do wyrzucenia, albo wymaga ekstremalnie wysokich ustawień. To zniechęca do gry zwłaszcza początkujących i osłabia zapał. Trwałość jest bardzo niska i mocno zależy od warunków. Gdy trzymałem je na magazynie, to mimo nawilżania wypaczały się przed sprzedażą. Dlatego obecnie ściągam je z Niemiec pod konkretne zamówienie, żeby nie zdążyła się popsuć przed sprzedażą.
Polecam je do celów dekoracyjnych, zabawowych, jako rekwizyty, do wydawania dźwięków przy rehabilitacji itp. Albo gdy chcemy mieć w domu spokój i ciszę.
Natomiast jeśli ktoś chce grać, to świetne są Zebrano po 450 zł. Jak na gitarę to nadal bardzo tani instrument, a jakość, precyzja, trwałość, brzmienie, strojenie i wygląd jest na doskonałym poziomie i na pewno wzmocni zapał do gry.

18-01-2021, Od: Magdalena Odpowiedz
Dzień dobry,
Czy mogę prosić o pomoc w wyborze pierwszej gitary do nauki?
Wybrałam trzy modele
Cort 810OpenPore
Cort AD810E OP
Cort Earth 70
Który będzie najlepszym wyborem? Czy proponuję Pan coś innego?
Z góry bardzo dziękuję za radę.
Pozdrawiam serdecznie

19-01-2021, Od: Jarek Odpowiedz
Dzień dobry, Earth 70 będzie najlepszy, bo pięknie wybrzmiewa nawet przy powolnym graniu, ma bardzo wygodny smukły gryf, a dzięki lepszemu sezonowaniu i gatunkowi drewna, daje się dobrze wyregulować. Gra się lekko i przyjemnie. Gitara jest dźwięczna i dobrze stroi. Pod względem mechanicznym także 810 można polecić, ale lepszy dźwięk uzyskamy na Earth 70.

21-01-2021, Od: Tomek Odpowiedz
Dzień dobry, zaczynam dopiero zabawę z gitarą i męczę się na "gitarze" mniej więcej takiej, której pan użył do odbicia piłki do tenisa. Chciałbym kupić raz i mieć na długie lata, ale bez przesady cenowo bo wirtuozem raczej nie będę. Zastanawiam się nad Cort Earth 70 i moją uwagę zwrócił opis - podstrunnica palisandrowa. Na stronie producent podaje Ovangkol, czy to coś zmienia w kwestii trwałości? Jeszcze jedna kwestia regulacji, z jednej strony można wymienić wkładkę natomiast z drugiej ingerencja jest nieodwracalna? Mam na myśli piłowanie przy 1 progu. Czy ktoś kiedyś po takim zabiegu stwierdził, że chce wrócić do wyższego stanu strun? Może niepotrzebnie rozmyślam na ten temat ale jednak to nie jest mało pieniędzy i chcę mieć pewność.
Pozdrawiam

21-01-2021, Od: Jarek Odpowiedz
Palisander wszedł pod ochronę, więc producenci stosują obecnie dziesiątki innych gatunków, o takich samych lub lepszych właściwościach. Stare dostawy miały jeszcze palisander, a najnowsze ovangkol. Zmieniłem już opisy, bo większość jest z nowych dostaw. Chyba nawet bym ich nie odróżnił. Ważne, że jest to twarde drewno. Gdy ovangkol trafi na listę chronioną to pojawią się inne gatunki. W Afryce i Ameryce są setki twardych gatunków, więc nie zabraknie.
Obydwa prożki można wymieniać. Prożek na mostku jest luźno włożony, a prożek górny (siodełko) jest leciutko wklejony, ale też można go wymienić. Raczej nie będzie takiej potrzeby, bo wyższe ustawienie nic nie daje poza niewygodą i gorszym strojeniem. Co innego na mostku, bo tu sporo się zmienia sezonowo, zależnie od upodobań, użytych strun itd. Natomiast próg zerowy jest stabilny i dopiero degradacja tworzywa po kilkunastu latach może zmusić do wymiany.

21-01-2021, Od: Tomek Odpowiedz
Dziękuję za szybką odpowiedź, gitara zamówiona.

15-01-2021, Od: Jarek Odpowiedz
Powietrze jest obecnie ekstremalnie suche, co powoduje kurczenie drewna i uszkodzenia instrumentów. Pamiętajcie o trzymaniu ich niżej, w chłodniejszym miejscu w futerałach i o stosowaniu nawilżaczy powietrza. Warto też grać, bo palce nawilżą podstrunnicę.

13-01-2021, Od: Sławomir Odpowiedz
Witam.
Parę miesięcy temu ustawiał mi pan moją starą gitarę. Dziś już dojrzałem do zakupu nowej. i tu stąd moje pytania.
Czy posiada pan film na youtube film z zaprezentowanym brzmieniem gitary - Gitara akustyczna 4/4 Samick GD-100SC N. Czy ta gitara ma wbudowaną elektronikę.
Proszę o podanie wielkości gitary oraz szerokości gryfu.
Pozdrawiam Sławomir

13-01-2021, Od: Jarek Odpowiedz
To jest gitara bez elektroniki. Nowa nie brzmi zbyt dobrze, bo ma nieco grubszą płytę wierzchnią, wymagającą rozegrania i założenia trochę grubszych strun niż fabryczne. Za to można oczekiwać, że z wiekiem sporo zyska i że będzie stabilna mechanicznie. Jest bardzo solidna. To gitara pełnowymiarowa 4/4 Dreadnought z typowym gryfem 43mm.
Nagraniami lepiej się nie kierować, bo 99% efektu nie zależy od gitary, tylko od danego muzyka, pomieszczenia, mikrofonów i ich rozmieszczenia, realizacji dźwięku, przetwarzania studyjnego itd. Można kiepską gitarę tak nagrać, że zabrzmi przyzwoicie, a dobrą tak sknocić nagraniem, że nie będzie co zbierać. Do tego nowe gitary na fabrycznych strunach brzmią gorzej niż rozegrane na przyzwoitych strunach. Jest jeszcze kwestia na czym słuchamy. Dźwięk odtwarza krążek gumowo-kartonowy głośnika w prostokątnym pudełku, a nie drgająca płyta drewniana obudowana kształtem instrumentu. Zmienia to zupełnie brzmienie. Jeśli człowiek słyszy różnice między dwoma gitarami zbudowanymi identycznie, to co dopiero gdy dźwięk generuje przedmiot zbudowany kompletnie inaczej.

06-01-2021, Od: Sylwia Odpowiedz
Witam Was,
Chciałabym zacząc grę na skrzypcach. Marzenia od lat. Nigdy nie grałam. Chciałam zapytac o ewentualne pierwsze skrzypce aby umiliły mi naukę, abym nie musiała ich specjalistycznie ustawiac, aby były gotowe do gry. Nic komletnie nie wiem o tym instrumencie. Jak wiadomo w tych czasach ciężko z nauką z instruktorem. Poza tym w moich okolicach takowego nie ma . Może polecicie jakieś strony dla samouków badz inne porady jakie byście mieli dla mnie . Pozdrawiam

10-01-2021, Od: Tomek Odpowiedz
Do samo nauki polecam lekcje:
https://www.youtube.com/watch?v=iPbCdOsrDK4&list=PL6urkeK7KgD6z9rImgxwiqBYZVwq31zlg

Sam z tego korzystam :)

06-01-2021, Od: Ben Odpowiedz
Można kupić Skrzypcowe ABC. To książka dla dzieci, ale przez to bardzo czytelna i zrozumiała. A do tego na YT masa filmików instruktażowych.
Natomiast skrzypce, to zależy od możliwości budżetowych. Przeciętna półka do nauki to 1500 zł, ale jak ktoś jest niepewny zapału, lub musi oszczędzić, to Everplay za 450 zł z korektami i przygotowaniem też będzie dobry. Przy tańszych to już dramatycznie spada jakość i nauka na nich byłaby bardzo trudna i uciążliwa.

10-01-2021, Od: Łukasz Odpowiedz
Witam,
Interesuje mnie gitara akustyczna Cort Earth 70. Rozumiem, że gitara + pokrowiec piankowy trójwarstwowy to dopłata 30zł (zamiast pokrowca w zestawie) plus koszty wysyłki? I drugie pytanie czy jest możliwość dokupienia dodatków takich jak kapodaster, tuner i dodatkowy komplet strun i jaki byłby ich koszt?

10-01-2021, Od: Jarek Odpowiedz
Tak, można dopłacić do piankowego pokrowca +30 zł, Kapodaster +30 zł, Tuner +30 zł. Dodatkowy komplet strun i kostki dajemy zawsze za darmo. Struny wyższej klasy +60 zł. Można to wszystko wpisać w uwagach do zamówienia. Wysyłka tak jak widać w koszyku - 12 zł lub 18 zł pobranie.

09-01-2021, Od: Michał Odpowiedz
Dzień dobry, czy miałby Pan gitarę Cort Earth 70 machoniową (oznaczenie na stronie producenta ...70MH lub w kolorze brązowym. Ewentualnie jaką inną przyzwoitą do max 900-1000zł ale jednolicie cimniejszą (nie podpalaną) niż kolor naturalny.

09-01-2021, Od: Jarek Odpowiedz
Płyta mahoniowa ma raczej mniej żywe brzmienie, niż jasna świerkowa. Świerk zamalowany też może brzmieć nieco gorzej. Przy litym świerku rzadko się przyciemnia, ponieważ jasny odcień naturalnego drewna świadczy o wysokim gatunku. W przypadku wersji ciemniejszych, można przypuszczać, że fabryka pozbędzie się przy okazji słabszego ciemniejszego gatunku drewna. Lekkie zasinienie, oraz zaciemnienie słoi drewna, nie będzie przecież widoczne po pomalowaniu na ciemniejszy kolor.
Nieco inaczej jest w skrzypcach, bo tu podbarwiony świerk na bursztynowo powoduje, że mniej widoczne są nieuchronne zabrudzenia od pyłu z kalafonii i jest to łatwiejsze w estetycznym utrzymaniu.
Oczywiście mogę zamówić coś z ciemniejszych gitar, jeśli tylko będą dostępne u dystrybutorów.

06-01-2021, Od: Paweł Odpowiedz
Dzień dobry, chciałbym rozpocząć naukę gry na skrzypcach. Nigdy nie grałem. Wiem, że wirtuozem nie zostanę, jednak chciałbym nauczyć się grać (choć odrobinę). Będę ćwiczył głównie w bloku. Czy powinienem zakupić również tłumik (skrzypce Everplay)? Czy będzie on tylko utrudniał naukę? Proszę o pomoc. Pozdrawiam

07-01-2021, Od: Tomasz Odpowiedz
do bloku polecam skrzypce elektryczne, i grać bez użycia elektroniki, brak pudła załatwia sprawę, a dźwięk no cóż... coś tam brzęczy

07-01-2021, Od: Ben Odpowiedz
Z elektrycznymi jest tylko taki problem, że ich stosunek jakości do ceny jest znacznie gorszy niż w akustycznych. Żeby otrzymać przyzwoite kołki, podstrunnicę, osprzęt, trzeba wydać sporo więcej. No i brak brzmienia. Trzeba zainwestować też w elektronikę towarzyszącą.

07-01-2021, Od: Jarek Odpowiedz
Dzień dobry, Tłumik w bloku przydaje się. Mocne wytłumienie np. tłumikiem hotelowym, także mocno zmienia brzmienie, więc to jest dobre w porach nocnych, albo przy wrażliwych sąsiadach. W dzień wystarczy tłumik drewniany, albo bez tłumika.

06-01-2021, Od: Michał Odpowiedz
Cześć!
Kupiłem nowe skrzypce i zauważyłem, że mostek jest przesunięty o ok. 0.5-0.7 cm w prawą stronę od osi skrzypiec: https://m.imgur.com/a/ZtY99ZG
Czy może to zaburzyć grę instrumentu?

06-01-2021, Od: Michał Odpowiedz
Jestem cymbałem... Myślałem, że podstawek jest przyklejony do skrzypiec, a można go przesunąć po poluzowaniu strun.
Pozdrawiam :D

06-01-2021, Od: Jarek Odpowiedz
Tak, on stoi ogólnie w złym miejscu. Trzeba ustawić między nacięciami efów. Pod tym względem warto zamawiać w sklepach specjalistycznych skrzypcowych, a nie ogólno-muzycznych. Wtedy jest to ustawione i lepiej zabezpieczone do transportu, a same skrzypce będą miały też kilka innych elementów poprawionych. Trudno ocenić pod tym kątem, bo być może warto odpowiednio podpiłować prożek i podstawek dla wygodniejszej gry i przesmarować kołki.

05-01-2021, Od: Łukasz Odpowiedz
Dzień dobry, w jakich godzinach można do Pana podjechać i zostawić gitarę do regulacji? Ile zazwyczaj kosztuje taka usługa? Być może w grę wchodzi również szlifowanie progów, bo pojawiły się nieprzyjemne brzęczenia zwłaszcza na wyższych progach.
Pozdrawiam.

05-01-2021, Od: Jarek Odpowiedz
Dzień dobry, Zwykle jest to ze dwie godziny pracy i 100 zł. Korekty obydwu prożków, wyrównanie progów i regulacja gryfu. Brzęczenie na dalekich progach może być oznaką zbyt suchego powietrza w sezonie grzewczym. Gitarę +karteczka z telefonem, zostawia się na jeden dzień roboczy. Adres i godziny pracy podaję w Info.

03-01-2021, Od: Piotr Odpowiedz
Witam. W ofercie sklepu pojawiła się gitara Samick, chciałbym się dowiedzieć jak wygląda w Pana ocenie brzmieniowo i wygodzie grania w porównaniu z Ibanezem ( ta sama cena). I drugie pytanie czy dokłada Pan elektronikę i jaka do gitary np. do Corta 70 (ew. cena)

03-01-2021, Od: Jarek Odpowiedz
Mam też fajne elektroakustyki Corta po 1100 zł zestaw: https://www.cortguitars.com/product/item.php?ca_id=102030&it_id=150

03-01-2021, Od: Jarek Odpowiedz
Witam, Trudno ocenić brzmieniowo, bo Samick ma grubszą płytę, więc dłużej się rozgrywa. Na starcie będzie brzmiał trochę słabiej, zwłaszcza na cienkich strunach, ale po roku to się może zmienić na korzyść. Gryfy są dobre, więc obydwie można wyregulować pod wygodną grę.
Nie montuję elektroniki, bo nigdy nie wiadomo jak zmieni to brzmienie akustyczne. Czasem trafia się egzemplarz trudny do przerobienia, gdy mostek ma płytkie frezowanie pod prożek, a trzeba zmieścić przetwornik. Zależy to także od ogólnej geometrii danego egzemplarza. Ogólnie lepiej jest kupić przystosowaną fabrycznie niż przerabiać. Chyba że zapiąć po prostu zwykły przetwornik elektromagnetyczny w otwór, ale to nie to samo brzmienie co piezo z preampem.

30-12-2020, Od: Maciej Odpowiedz
Witam , kupowałem u Pana gitarę Harley Benton z szerszym gryfem .Orientuje się Pan jakiej grubości sa na niej struny ? W futerale dodane były jeszcze struny ale nie ma rozmiaru na opakowaniu na oko są grubsze od tych w komplecie na gitarze. Pytam bo chciałem kupić nowy komplet i nie wiem jakiej grubości nabyć nowe :)

31-12-2020, Od: Jarek Odpowiedz
To są struny typowe 12-53, ale można też założyć 11-52. Jeszcze cieńsze będą już zauważalnie gorzej brzmiały i gorzej stroiły.

31-12-2020, Od: Maciej Odpowiedz
Czyli na gitarze od nowości są dwunastki jak dobrze zrozumiałem ?

31-12-2020, Od: Jarek Odpowiedz
Teoretycznie takie: Daddario XTAPB1253 Light. Trudno powiedzieć na ile można zaufać fabryce, bo wydają się cieńsze. Może to kwestia elastyczności i Light Tension.

31-12-2020, Od: Maciej Odpowiedz
Dzięki .

29-12-2020, Od: Bogna Odpowiedz
Bardzo dziękuje za odpowiedź. Na tą chwilę nie gram biegle ale jest różnica w porównaniu z początkami i to duża :-) Oczywiście cel jest, żeby uzyskać bardzo zadawalające efekty. Proszę o adres mailowy. Skontaktuję się z Panem droga mailową.

29-12-2020, Od: Jarek Odpowiedz
W dziale info jest podany mail.

28-12-2020, Od: Bogna Odpowiedz
Witam serdecznie. Mam 36 lat - półtora roku temu rozpoczęłam naukę gry na skrzypcach. Mój nauczyciel, z uwagi na to, czy nie opuści mnie zapał polecił mi najtańsze uczniowskie skrzypce. Dzisiaj chciałabym kupić nowe. Przeznaczony budżet ok 4500 zł. Chciałabym, żeby grało mi się na nich lekko i żeby wydobywał się z nich piękny dźwięk. Wiem, że dużo zależy od nas samych - jednak jestem już zmęczona skrzypcami na których rozpoczęłam przygodę z muzyką. Bardzo dziękuję za odpowiedź

28-12-2020, Od: Jarek Odpowiedz
Witam, Wybrałbym Padva+ lub Antyk I+. Będzie spora różnica w stosunku do najtańszych. Natomiast żeby zauważyć i w pełni docenić różnicę poziomów 2k/4k, to już trzeba dość biegle grać. Jeśli mimo to warto wydać więcej, to mogę poprosić dystrybutora o wybranie możliwie najlepszego instrumentu na ten moment, w takiej wyższej klasie.

28-12-2020, Od: Radosław Odpowiedz
Czy można u Pana wyregulować i poprawić komfort gry gitary kupionej gdzie indziej? Jeśli tak to ile taka usługa by kosztowała?

28-12-2020, Od: Jarek Odpowiedz
Tak, zwykle mieści się to w kwocie 100 zł i zajmuje 1 dzień.

24-12-2020, Od: Marek Odpowiedz
Dzień dobry Panie Jarku.
Czy mógłby Pan zdradzić sekret jakiego dokładnie pilniczka używa Pan do nacinania rowków siodełek gitarowych?
Kupiłem kiedyś u Pana gitarę, jednak teraz wymieniam siodełko i tak myślę czym je sobie poprawić.

Pozdrawiam i Wesołych Świąt.

24-12-2020, Od: Jarek Odpowiedz
W zasadzie optymalnym rozwiązaniem jest takie obniżenie i obrobienie siodełka, żeby struny były zagłębione tylko na 1/3 do 2/5 grubości. Wymaga to wielokrotnie więcej pracy, więc dla gitar fabrycznych stosuje się typowo pogłębianie rowków w celu obniżenia. Tylko wtedy trzeba szczególnie zadbać o kształt i średnicę.
Rowki muszą być pod odpowiednim kątem 10-15 stopni, najlepiej lekko zaokrąglone wzdłużnie i zaokrąglone pod kształt struny. Struna musi dobrze opierać się na samym końcu. Rowek musi odpowiadać grubości struny, ale tak żeby nie klinowała się w nim.
Najlepsze są pilniki japońskie np. Hosco, ale dość drogie. Można użyć zwykłych brzeszczotów, ale wtedy kształt rowków nie będzie optymalny. Dlatego do wykończenie można użyć taniego czyścika do dysz palników. Najlepiej na koniec wygładzić rowek papierem 2000. Ładny kształt można uzyskać także ręcznie manewrując brzeszczotem, ale to wymaga więcej wprawy.
Powodzenia i Wesołych Świąt!

23-12-2020, Od: ? Odpowiedz
Wzajemnie! Wszystkiego dobrego!

23-12-2020, Od: SPIN Odpowiedz
Życzymy zdrowych, spokojnych i radosnych Świąt, oraz wszelkiej pomyślności w nadchodzącym Roku!

22-12-2020, Od: SPIN Odpowiedz
Last Minute! Dziś i jutro można umówić odbiór instrumentów w Warszawie nawet do 22:00. W Wigilię odbiory są możliwe do 13:00. Kolejki udało się już rozładować, więc dzisiejsze wysyłki powinny bez problemu dojść na Święta.
Dziękujemy kurierom DHL i Inpost za bezpieczne i sprawne dostarczenie setek paczek Świątecznych.

18-12-2020, Od: Amelia Odpowiedz
Witam,
Czy do ukulele koncertowego Everplay są w cenie dodatki? Jeśli tak, poprosiłabym o napisanie jakie.

18-12-2020, Od: Jarek Odpowiedz
Tak, zawsze coś dokładamy. Proszę w uwagach do zamówienia napisać co byłoby potrzebne.

18-12-2020, Od: Amelia Odpowiedz
A jakie i ile przedmiotów można dostać do zamówienia?

18-12-2020, Od: Jarek Odpowiedz
Nie mam jakiegoś sztywnego limitu. Zawsze dajemy kostki i tabele akordów, ale można jeszcze sobie coś wybrać na Święta. Może na przykład struny zapasowe przydadzą się? Jeśli ktoś nie chce dokupić porządnego pokrowca, czy tunera, to mogę też coś takiego dorzucić z takich gratisowych. Na siłę nie wciskam, żeby nie zaśmiecać środowiska jakimiś tandetnymi rzeczami. Czasem w internecie widuje się masę dodatków w zestawach, a potem okazuje się że większość byle jaka do wywalenia, albo sam produkt do niczego, bo cały budżet poszedł na dodatki. Nie wiem co tam jeszcze potrzeba. Może jakiś kapodaster, czy pasek jak się gra na stojąco? Proszę napisać co tam potrzeba, to się dołoży.

19-12-2020, Od: Amelia Odpowiedz
Dobrze, dziękuję za odpowiedź

15-12-2020, Od: Piotr Odpowiedz
Witam
Czy gitara akustyczna Cort Earth 70, kolor Naturalny, oferowana w cenie 799,- jest już przygotowana do gry (wraz z ew. poprawkami lutniczymi) ułatwiającymi naukę gry dla początkujących?

Wyświetlono wiadomości 901-950 z 13655  Wstecz  Dalej