22-01-2022, Od: Jarek
Odpowiedz
Witam, Tylko przez Allegro, ale tam biorą kilkanaście procent prowizji, to wychodzi nieco drożej.
23-01-2022, Od: Wiesław
Odpowiedz
To nie problem że parę procent biorą. Inne sklepy nie mają problemu ze sprzedażą ratalną. To co mnie zachęca do zakupu w waszym sklepie to przeglądi poprawki lutnicze.
24-01-2022, Od: Jarek
Odpowiedz
Oczywiście, jak coś potrzeba, to mogę przygotować, wyregulować i wystawić na sprzedaż ratalną.
23-01-2022, Od: Dariusz
Odpowiedz
Dzień dobry, czy można u Pana kupić coś z gitar elektrycznych?
24-01-2022, Od: Jarek
Odpowiedz
Nie mam nic na miejscu, ale mogę coś ściągnąć z Corta, Everplay'a, czy może jakiś Schecter.
11-01-2022, Od: Ben
Odpowiedz
Instrumenty muzyczne to obecnie świetna inwestycja kapitału, bo podrożeją w ciągu roku około 20%. Nie warto zwlekać. Transport kontenerowy podrożał 8 razy, drewno 2 razy, do tego koszty pracy, inflacja, słaba złotówka, covid i nowy ład. Jest więc masa czynników wpływająca na znaczny wzrost cen w perspektywie kilku miesięcy.
11-01-2022, Od: Ela
Odpowiedz
Już niektóre nieco zwiększyły wartość, ale to dopiero początek. Ceny ruszą na dobre jak skończą się zeszłoroczne zapasy.
10-01-2022, Od: Emilia
Odpowiedz
Dzień dobry,
zastanawiam się nad zakupem gitary akustycznej dla osoby początkującej. W związku z tym chciałabym spytać czym różnią się gitary Cort Earth Grand i Cort Earth 70?
10-01-2022, Od: Jarek
Odpowiedz
Muzycznie nie ma różnicy. Jeśli ktoś woli wystrój bardziej ascetyczny, to Grand, jeśli bardziej ozdobny Earth 70. Z tym, że Earth 70 aktualnie tylko w wersji ciemnej mahoniowej, bo na Święta wszystkie jasne były wykupione i kontener dopiero płynie. Pewnie na koniec lutego dotrze. Awaryjnie można coś z południa Europy dociągać, ale ceny wysokie. Natomiast Grand i 70MH ciemna jeszcze są.
07-01-2022, Od: Magdalena
Odpowiedz
Dzień dobry, mam pytanie odnośnie skrzypiec elektrycznych Leonardo EV50W. Jakie dokładnie akcesoria są w zestawie, jakiej jakości są fabryczne struny? Jak oceniłby Pan jakość dźwięku i dźwięk bez podłączonego zasilania - czy jego natężenie jest porównywalne do zwykłych skrzypiec z założonym tłumikiem? Zależy mi na możliwości cichego ćwiczenia.
Pozdrawiam!
07-01-2022, Od: Jarek
Odpowiedz
Dzień dobry,
Jest smyczek, kalafonia, futerał, bateria, słuchawki, kabel, zapasowa struna E. Jakość strun podstawowa.
Bez zasilania nie ma dźwięku, tylko takie bzyczenie strun. To znaczy coś tam cicho dźwięczy, ale to podobnie jak w gitarze elektrycznej bez prądu. Jakby rozpiąć strunę między dwoma klockami drewna. Brzmienia też w zasadzie nie ma, bo nie ma tu pudła rezonansowego. Brzmienie instrumentów elektrycznych bez pudła, jest formowane elektronicznie na multiefektach, wzmacniaczach lub komputerach. Dodaje się pogłos, echo, flanger, chorus i inne efekty i z tego robi się brzmienie. Surowe brzmienie z instrumentu jest dość suche i nieciekawe, zarówno na kablu jak i w otoczeniu, ale ćwiczyć można.
W zwykłych skrzypcach jeśli założymy tłumik, to zależy jaki. Mały gumowy prawie nic nie zmienia, tylko łagodzi brzmienie. Drewniany lub duży gumowy już sporo ogranicza głośność i psuje nieco brzmienie. Cięższy tłumik metalowy (hotelowy) prawie całkiem blokuje przenoszenie drgań ze strun na pudło rezonansowe. Gdyby jeszcze zasłonić efy, to będzie to podobne brzmieniowo do skrzypiec elektrycznych bez prądu. Im mocniejszy tłumik, tym skrzypce grają ciszej i też gorzej brzmią. Skrzypce elektryczne dają możliwość ćwiczenia na słuchawkach. Wtedy słyszymy głośno i wyraźnie, ale dźwięk jest inny niż akustyczny.
07-01-2022, Od: Magdalena
Odpowiedz
Dziękuję bardzo!
05-01-2022, Od: Mariusz
Odpowiedz
Wczoraj dotarła do mnie przesyłka z gitarą Pengano PF30. Jeżeli ktoś się zastanawia nad jej kupnem to szczerze polecam. Bajeczny dźwięk a szerszy gryf naprawdę świetnie się sprawdza. Gitara została przez Pana Jarka "podrasowana" i nastrojona. Gdy człowiek weźmie tę gitarę do ręki to aż żal ją wypuszczać. W cenie zakupu otrzymujemy pokrowiec oraz zestaw kostek.
07-01-2022, Od: Jarek
Odpowiedz
Super, dzięki. Fajnie że przypadła do gustu.
06-01-2022, Od: Aneta
Odpowiedz
Dzień dobry. Czy mają Państwo dostępne od ręki skrzypce Stentor 1400 w rozmiarze 4/4? Tak żeby można było je zakupić w ten piątek stacjonarnie. I czy trzeba złożyć najpierw zamówienie online czy można zakupić po prostu na miejscu?
06-01-2022, Od: Jarek
Odpowiedz
Aktualnie są dostępne i można kupić od ręki wersje fabryczną, jak w zwykłych sklepach muzycznych. Jeśli jednak ktoś chciałby, abym popracował przy nich dodatkowo, zrobił korekty, regulacje, smarowanie, strojenie (już w cenie), to lepiej jest kilka godzin wcześniej zamówić, żeby nie czekać. W szczytach covid odbiory są na III piętrze przy windach z zachowaniem dystansu. Można zadzwonić przed przyjściem, to będą gotowe także dokumenty. Płatność gotówką lub przedpłata przelewem.
04-01-2022, Od: MM
Odpowiedz
Czy polecacie skrzypce Stentor Student II Standard 1500? Co to znaczy, jak w opisie zawarta jest informacja, że skrzypce posiadają ozdobną żyłkę?
04-01-2022, Od: Jarek
Odpowiedz
Tak, mają dobry stosunek jakości do ceny, sezonowane lite drewno, niezłe dodatki i ożyłkowanie, czyli milimetrowy paseczek drewna inkrustowany wokół brzegów płyty wierzchniej i dolnej. Ożyłkowanie czyli purfling, fabryka Stentora wykonuje ręcznie w ten sposób: https://youtu.be/0SvfNhMlnBE?t=391 A tu można poczytać o tym elemencie: https://en.wikipedia.org/wiki/Purfling
04-01-2022, Od: MM
Odpowiedz
Dziękuję bardzo za odpowiedź
02-01-2022, Od: Sylwia
Odpowiedz
A czy zamawiając skrzypce A.Salvatini 725 lub 710 będzie w zestawie kalafonia, czy trzeba ją dokupić oddzielnie?
02-01-2022, Od: P.S.
Odpowiedz
I jakie mają założone struny - metalowe czy nylonowe?
02-01-2022, Od: Jarek
Odpowiedz
Tak jak napisałem - metalowe. Tak jak we wszystkich podstawowych skrzypcach, bo to się lepiej sprawdza w tej klasie. Firmowe struny nylonowe spotykamy w nowych instrumentach dopiero na poziomie około 2 tys zł. W tym zakresie instrumenty są lżejsze, drążone na mniejszą grubość i wtedy nawet struny o małym naprężeniu, są w stanie pobudzić je skutecznie do grania. Także budżet jest wtedy odpowiedni, aby użyć droższych strun, smyczków, dodatków, bez większego uszczerbku dla samego instrumentu. W tańszych instrumentach, zbyt drogie dodatki i akcesoria, wymusiłyby pogorszenie jakości samych skrzypiec. Trzeba to dobierać racjonalnie i adekwatnie do poziomu cenowego.
31-12-2021, Od: Sylwia
Odpowiedz
Dzień dobry,
czym się różni Antonio Salvatini 710 od Antonio Salvatini 725 - odnośnie samego instrumentu, brzmienia, a także futerału i akcesoriów tj.higrometr.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
01-01-2022, Od: Jarek
Odpowiedz
To są bardzo podobne skrzypce. Ciemna wersja ma prostokątny futerał z higrometrem, jasna wersja futerał kształtowy lżejszy, bez higrometru. W razie potrzeby mogę dodać higrometr oddzielnie także do jasnych. Struny standardowe fabryczne Sandnera (metalowe). Niektórzy po roku wymieniają sobie na nylony np. Tonica lub Dominant.
01-01-2022, Od: P.S.
Odpowiedz
I jakie struny zapasowe byłyby dobre?
29-12-2021, Od: Sylwia
Odpowiedz
Witam serdecznie,
które ze skrzypiec 4/4 w sklepie na Waszej stronie - nie mają piskliwego brzmienia i od jakiej są ceny?
29-12-2021, Od: Jarek
Odpowiedz
Witam, W zasadzie żadne nie mają piskliwego brzmienia, ale to trochę zależy kto gra. Gitara, pianino, czy akordeon grają od razu pełnym brzmieniem. Skrzypce są inne. Trzeba nauczyć się wydobywać brzmienie. Nawet Stradivarius w rękach początkującego ucznia może być piskliwy, bo trzeba opanować prowadzenie smyczka. Osoby, które mają z tym kłopoty, zwłaszcza na strunie E, mogą spróbować użyć struny E powlekanej, specjalnych kalafonii, oraz droższych smyczków z lepszym włosiem.
Zwykle zaczyna się od skrzypiec Everplay za 470 zł, ale jeśli potrzebny jest głębszy, cieplejszy dźwięk, lepsze struny, smyczki, to można rozważyć skrzypce Modena+ za 2250 zł. Przy pierwszych krokach nie ma to specjalnie znaczenia, ale jak już uczeń będzie umiał coś grać, to zauważy różnicę.
29-12-2021, Od: ?
Odpowiedz
Dzięki wielkie za odpowiedź :)
20-12-2021, Od: Dorota
Odpowiedz
Witam,
Chcę zakupić gitarę akustyczną do nauki gry. Z tego co czytałam najlepiej zacząć z gitarą z miękkimi strunami. Która gitara z oferowanych u Państwa najlepiej by się nadawała? Dużo dobrych opinii ma Cort, czy ta gitara ma miększe struny? Proszę o podpowiedż
21-12-2021, Od: Jarek
Odpowiedz
Struny nylonowe w gitarach klasycznych mają 40kg naprężenia, a struny metalowe w akustycznych 70kg. Tak samo w ramach danego typu gitary bywają struny o większym lub mniejszym naprężeniu +/- 5 kg. Jednak struny twardsze mają mniejszą amplitudę drgań i wibrują bardziej równo, przez co można je ustawiać niżej. Lepiej też brzmią i stroją. Przy dobrej regulacji nie będzie więc wielkiej różnicy na strunach twardych i miękkich.
Ma też znaczenie gitara, bo na równych gryfach o dobrym profilu, daje się ustawić struny niżej, niż na najtańszych. Pod tym względem Cort jest bardzo dobry. Gra się lekko. Oczywiście początkujący musi przyzwyczaić się i utwardzić opuszki, co trwa około dwa tygodnie.
21-12-2021, Od: Dorota
Odpowiedz
Bardzo dziękuję za rzeczową i fachową odpowiedź
21-12-2021, Od: Marek
Odpowiedz
Dzień dobry,
planuję zakup ukulele w Państwa firmie. Zależy mi na właściwym doborze i wstępnych regulacjach. Gdzie mogę stacjonarnie zobaczyć instrumenty w czwartek 23.12.? Miałbym także do regulacji moją gitarę klasyczną. Dziękuję z góry za info. Podaję ewentualnie adres@: adresmarkowy@gmail.com
Serdecznie pozdrawiam.
21-12-2021, Od: Jarek
Odpowiedz
Z uwagi na świeta i covid na razie nie robimy takich pokazów, testów i demonstracji. Można odbierać zamówienia i zamawiać wysyłkowo. Każdy instrument przechodzi u nas selekcję, korekty i regulacje, więc będzie nawet lepszy niż typowy z salonu. Instrument do regulacji można przynieść w styczniu. Zwykle trwa to jeden dzień.
18-12-2021, Od: Justyna
Odpowiedz
Dzień dobry,
Myślę nad zakupem pierwszych skrzypiec dla 6letniej córki. Na razie nie chcę inwestować, więc wybrałam na poczatek model Stentor (520zl), rozmiar 1/4. Jeśli zamówie najpózniej w poniedziałek to kiedy mogę liczyć na wysyłkę? Oczywiście skrzypce pod choinke;)
18-12-2021, Od: Jarek
Odpowiedz
Lepiej zamówić przed poniedziałkiem, żeby się znaleźć wyżej w kolejce. Pracujemy dzień i noc, także cały weekend, aby wszystko zrealizować. Wybór modelu i rozmiaru 1/4 dobry, jeśli córka jest wyższa od rówieśników. Jeśli mniejsza, to 1/8 lepiej. Na ciut mniejszych da się grać, a na za dużych nie bardzo.
18-12-2021, Od: Justyna
Odpowiedz
Dziękuje, w takim razie jeszcze dziś zamówię. Jedną pytanko: czym różnią się skrzypce te Stentor od Ever Play seria 6xx? Które będą przyjaźniejsze dla dziecka?
A któreś ukulele szczególnie by Pan polecił dla dziecka?
18-12-2021, Od: Jarek
Odpowiedz
Jeśli dłuższa szyja to Stentor, bo ma ciut wyższy podbródek. A przy krótszej Everplay. Skrzypce są te same, różnią się tylko podbródkiem i kolorem futerału. Podbródek to element wymienny, więc zawsze można dostosować. Jest fajna polska manufaktura http://aslom.pl/
14-12-2021, Od: Tadeusz
Odpowiedz
Dzień dobry,
Czy ukulele PENGANO byłoby teraz do kupienia?
https://skrzypce.pl/products/UK2130_logo.html
Pozdrawiam,
Tadeusz
14-12-2021, Od: Jarek
Odpowiedz
Są dostępne i sopranowe i koncertowe.
Odpowiedz
Przelew poszedł.
Odpowiedz
Zamówiłem:
Stojak do ukulele - 1 szt. * 30 zł = 30 zł
Ukulele z logo, rozmiar Sopran - 1 szt. * 250 zł = 250 zł
Przesyłka: +12 zł - Kurier DHL z przedpłatą na konto
Zrobiłem jednak literówkę w mailu zamiast @interia.pl wyszło mi @interja.pl
Poprawi Pan ten adres czy zamawiać jeszcze raz? Czekam na dane do przelewu.
Pozdrawiam,
Odpowiedz
Najlepiej komunikować się mailem, bo częściej odczytuję.
13-12-2021, Od: Aleksander
Odpowiedz
Dzień dobry
Chciałbym zakupić gitarę klasyczną o miękkim brzmieniu. Jestem poczatkujacy i poszukuję gitary do ok.1000 zł.
13-12-2021, Od: Jarek
Odpowiedz
Gitary klasyczne generalnie mają miękkie i ciepłe brzmienia. Może trochę ostrzej i jaśniej grają wersje z świerkowym przodem i z płytszym pudłem, np. do flamenco. Bardziej miękko grają cedrowe przody. Większość ciekawych modeli jest wykupiona na Święta, ale mogę się rozejrzeć co można jeszcze zaproponować. Mogę ściągnąć Segovię na litym cedrze, ale to może lekko przekroczyć budżet. 1200 zł.
14-12-2021, Od: Aleksander
Odpowiedz
Poprzednia gitara jaką kupiłem Admira JUANITA miało bardzo ostre brzmienie, struny mocno odstawały od gryfu przez co bardzo cięzko się na niej grało. Strasznie brzęczała. Musiałem bardzo mocno dociskać struny co dla początkującego jest mega męczarnią. Jestem w stanie dać więcej za dobrą gitarę. Czy sprawdzicie mi ją przed wysyłką?
Odpowiedz
Admira robi dość dobre gitary, jednak w tym modelu jest bardzo nietypowe jak na gitarę drewno - sosna. Zwykle używa się świerku lub cedru. Może to nie podobało się w brzmieniu. Struny w klasykach muszą być wyżej, bo mają większą amplitudę drgań. Ja ustawiam na 4mm, ale zawodowcy niekiedy proszą o ustawienie 5mm nad XII progiem. Dość często fabryczne gitary tak mają. Ja obniżam do 4mm, a nad I progiem poniżej 1mm. Jednak Admira czy Yamaha zwykle nie ma regulacji zakrzywienia gryfu, co często wymusza wyższe ustawienia strun, jeśli gryf jest za mało wklęsły po długości, oraz powoduje niekiedy brzęczenia w pierwszej sekcji gryfu. Jeśli miałbym coś podobierać i staranniej poustawiać, to lepiej po nowym roku. Połowa grudnia to kilkadziesiąt zamówień dziennie, więc doby nie starcza.
14-12-2021, Od: Aleksander
Odpowiedz
Ok, odezwę się w takim razie po nowym roku. Dziękuję i wesołych świąt
12-12-2021, Od: Paweł
Odpowiedz
Czy jest możliwość zakupienia w Państwa sklepie gitary dla 10 letniego dziecka leworęcznego?
Spodobał mi się pomysł z regulacją, który widziałem na YT, liczę, że instrument będzie chętniej wykorzystywany, więc proszę coś polecić.
13-12-2021, Od: Jarek
Odpowiedz
Najpierw trzeba ustalić, czy gitara ma być leworęczna, bo na gitarze pracują obie ręce i większość osób leworęcznych gra na praworęcznych instrumentach. Trzeba gdzieś popróbować, w jedną stronę, w drugą potrzymać, i wybrać leworęczną tylko w przypadku ewidentnej predyspozycji do grania odwrotnego. Gitary leworęczne są nietypowe, trudniej dostępne i droższe, a jest to bilet w jedną stronę, bo jeśli ktoś nauczy się odwrotnie, to już na typowym instrumencie nie zagra.
Potem trzeba wybrać czy klasyczna czy akustyczna i określić budżet. Przy wzroście powyżej 154 cm zwykle może być już 4/4, a jeśli mniej to 3/4.
09-12-2021, Od: Katarzyna
Odpowiedz
Dzień dobry.
Chciałabym kupić dziecku skrzypce. Gra od 6 lat, pora na własne. Co mi Państwo polecicie? Tak, żeby doszły przed świętami? ;)