22-03-2026,Od: bobi40@tlen.pl
Witam panie Jarku Kupiłem u pana gitarę HB Custom line cld-1048sce ns z której jestem bardzo zadowolony. Mam pytanie, w którym miejscu najlepiej zamontować drugi straplock w mojej gitarze żeby nie było problemu z ustawieniami gryfu. Jak Pan pewnie wie jest w tej gitarze jest tylko jeden uchwyt na pasek przy wejściu jack. Pasek na sznurku za siodełkiem się nie sprawdza , bo ciągnie gryf i znieksztauca brzmienie zmówiłem straplock, tylko zastanawiam się w którym miejscu go umieścić, żeby nie było problemu z regulacją gryfu. Jeśli można to poproszę o wiadomość na meil.bobi40@tlen.pl Pozdrawiam.
23-03-2026,Od: Jarek
Zawodowcy często używają mocowania na szyjce za siodełkiem, bo to lepiej równoważy gitarę. Jak puści się ręce to gryf nie spada. Pierwszy raz słyszę że ma to wpływ na brzmienie. Jeśli tak, to i uchwyt na stopie gryfu będzie miał jakiś wpływ. Gitarzyści klasyczni stosują paski typu krawat zaczepiane o otwór rezonansowy. Może taki? Natomiast mocowania na stopie gryfu to można zobaczyć na różnych przykładach w internecie. Odradzam to miejsce na samym końcu stopy gryfu bo to źle równoważy gitarę. Natomiast nie ma to wpływu na regulację. Zwykle wierci się otwór 2mm w stopie gryfu do wkręcenia mocowania. Na samym gryfie ani na pudle nie robi się mocowań drugiego uchwytu. Proponuję obejrzeć jak robi to Cort w modelu Earth 70, bo to jest ta sama fabryka i ta sama konstrukcja. https://dsl.siedziba.pl/allegro/earth70ns-6.jpg
24-03-2026,Od: ?
Dziękuję bardzo za odpowiedź, która była bardzo pomocna. Zrobione! Pozdrawiam.
| Twoja odpowiedź |