28-11-2025,Od: Jarek
Szanowni Państwo, Nie dajcie się nabrać oglądając niby "niezależne" testy Youtube. Zachodni importerzy chińskich instrumentów prowadzą agresywną politykę marketingową w Polsce i płacą duże pieniądze za prezentowanie i polecanie swoich marek w formie prowizji od zakupów nagonionych tym sposobem Klientów. Prezentowane instrumenty nie są w niczym lepsze i pochodzą z tych samych fabryk globalnych w Azji. Mogą być wręcz gorsze, bo przy tej samej cenie polski lutnik może poświęcić więcej roboczogodzin na przygotowanie, niż lutnik niemiecki. Przy tym samym poziomie przygotowania sprzęt z zachodu będzie o 100 zł droższy niż importowany wprost do Polski przez naszych dystrybutorów. Popierajmy więc patriotycznie to co polskie, popierajmy importerów płacących tutaj podatki. Setki kanałów Youtube z afiliacją zachodnich firm traktujmy z przymrużeniem oka, bo 99% Youtuberów afiliantów opowiada o tylko zaletach, a ignoruje niedostatki, aby skłonić do kliknięcia w link i zakupu, za co dostają kilka procent prowizji. Trudno więc żeby coś odradzali ze szkodą dla siebie, trudno o niezależność. Afilianci nie chcą też porównywać ze sobą produktów tych na których zarabiają z tymi na których nie zarabiają. Powstaje konflikt interesów.
Sam wypróbowałem ten system, próbując zachować niezależność i jest to trudne. Większość twórców YT prezentuje zachodni import przez różowe okulary nie porównując do polskiego towaru. Co mają powiedzieć? "Kupcie to na czym nie zarabiam, bo jest lepsze?". Może jeden na stu tak powie. To trochę fałszuje obraz rynku instrumentów. Apel do polskich dystrybutorów: też płaćcie Youtuberom afiliację jak to robią Niemcy. Wtedy prawda o jakości i o tym co jest faktycznie lepsze wyjdzie na jaw. Obecne testy są w większości parodią.
28-11-2025,Od: Patrycja
Dzień dobry, byłabym wdzięczna za porade kogos tak doswiadczonego jak Pan, przeczytalam I obejrzalam duzo tresci min. z Pana udzialem, poszukuje gitary akustycznej na start,takiej której nie bede musiala za chwile wymieniac lub odlozyc w kąt, wydaje mi się że najblizej sercem mi do dzwieku, które wydaja gitary mahoniowe, interesuje mnie cieply wyrazny dzwiek i żywa gra tylko na gitarze bez udzialu innych instrumentow. A moze poleca Pan zakup gitary plus na zmiane jakies dobre struny europejskiej produkcji? Czy moglby polecic mi Pan cos na poczatek drogi?:) Bede bardzo wdzięczna za pomoc pozdrawiam serdecznie
| Twoja odpowiedź |