Forum

03-04-2025,Od: Piotr
Czy miał Pan do czynienia z gitarami Cort z serii Luce? Bardzo mi się podoba Cort L100. Nie jest to dreadnaught, ale concert. Mogę gdybać, że jej brzmienie nie będzie tak pełne jak np. Cort Earth 70 z uwagi na mniejsze pudło rezonansowe. Mam wrażenie, że Eart 70 będzie troszkę dla mnie za duży (172 cm wzrostu), więc bazując na Pana doświadczeniu z marką Cort zerkam z ciekawością na tego L100, gdyż zarówno kształt jak i wielkość wydaje się odpowiednia dla osoby, która dopiero będzie się uczyć w zaciszu domowym gry na gitarze. Jestem ciekaw Pana opinii.

03-04-2025,Od: Jarek
Rzadko kupuję ten typ pudła, właśnie z uwagi na płytsze brzmienie. Może bardziej pasuje do muzyki folk, coutry, blues, bo dawniej a Ameryce były częściej stosowane mniejsze pudła z ich charakterystycznym brzmieniem. Najlepiej gdzieś wypróbować zarówno kształt jak i rodzaj brzmienia, czy przypasuje do gustu. Nie sądzę aby wzrost był jakimś istotnym ograniczeniem. Kwestia przyzwyczajenia.

04-04-2025,Od: Piotr
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Zgadza się. Brzmienie, kształt gitary, jej wygląd to już kwestia gustu :)

06-04-2025,Od: Jarek
Jeśli ktoś jest niezdecydowany w wyborze, to można zadać pytanie do publiczności, a ci w 80% przypadków wybierają akustyki duże Dreadnought zwykle świerkowe, więc coś takiego jest pozytywnego w tym wynalazku Martina. Aczkolwiek mam teraz takie małe Pengano po 1000 zł w rozmiarach gitary klasycznej, z szerszym gryfem i brzmią zaskakująco dobrze jak na ten rozmiar i prostą konstrukcję.

06-04-2025,Od: Piotr
Czyli nie pozostaje nic innego jak zobaczyć, ograć samemu

Twoja odpowiedź
Imię:
Wiadomość:

Prosimy pozostawić puste:
Liczba do wpisaniaWpisz liczbę
(anty-spam):