31-03-2025,Od: Mariusz
Dzień dobry. Czy da się u Państwa przed zakupem wyregulować dobrze gitarę akustyczną Cort Earth 70 BR tak, żeby akcja strun była możliwie jak najniższa (pod fingerstyle) ale, żeby ta gitara jeszcze nie brzęczała na akordach granych kostką? Ile by to dodatkowo kosztowało?
01-04-2025,Od: Jarek
Każdy instrument poprawiam i reguluję, ale nie ma jednego matematycznego wzorca. Ostatnio miałem klienta, który tak łupał silnie, że chciał mieć wysokość 4 mm, a wcześniej była zakonnica, która grając prawie nie dotykała strun i tu dałem struny o połowę niżej. Zawsze szuka się też kompromisu między wklęsłością gryfu, a wysokością mostka, zależnie jak ukształtowana jest gitara, jak zachowuje się relief podczas regulacji. Są egzemplarze gdzie lepiej sprawdza się dość płaskie ustawienie gryfu i trochę wyżej mostek, a w innych większa wklęsłość i niżej mostek.
W wielu egzemplarzach trzeba szukać też kompromisów i złotego środka, bo wklęsłość gryfu prawie nigdy nie jest idealnie równa na całej długości. Albo wyreguluje się dobrze jedną część, albo drugą. W tej sytuacji warto spróbować kilku ustawień i wypośrodkować. Dla wygody gry ważne jest ustawienie siodełka, co wymaga precyzji. Tu zmiana nawet 0,2mm bardzo zmienia komfort gry. Oczywiście w fabryce nikt nie ryzykuje zbytniego obniżania. Prożek dolny w mostku jest mniej wrażliwy, można nawet samodzielnie popróbować różnych ustawień jak komu pasuje, gdy reszta jest już ustawiona i wyrównana.
Zwykle do gry palcami trzeba wyżej ustawić, a tu jakby obawiał się Pan odwrotnie, że to kostka wprowadzi większą amplitudę. Może to być kwestia grubości kostek, techniki gry oraz mocy uderzania. Zarówno palcami jak i kostką trzeba się starać pracować dokładnie w poprzek i nie wciskać strun w kierunku pudła, bo wtedy odskakując zabrzęczą. Są osoby które lubią brzęczenie. Np. Evan Dobson gra na totalnie brzęczących za nisko ustawionych gitarach i traktuje to jako atut brzmieniowy właśnie przy fingerstyle.
Wersji BR niestety nie mam na miejscu. Musiałbym zapytać czy dystrybutor ją ma. Inne modele są od ręki. Potrzeba tylko 2-3 godziny na poprawki.
Twoja odpowiedź |