Forum

28-12-2024,Od: Kamil
Dzień dobry

W nowym roku mam zamiar kupić skrzypce (w pańskim sklepie).

Generalnie biję się z myślami - czy elektryczne, czy standardowe w porównywalnej cenie. Będą to moje pierwsze skrzypce, w planach mam naukę samemu (z materiałów dostępnych w internecie).

Co Pan sądzi, jaki wybór lepszy?

Czy można przyjść osobiście i spróbować jednej i drugiej opcji?

Pozdrawiam

29-12-2024,Od: Jarek
Problem jest taki, że przy tym samym budżecie jakość skrzypiec akustycznych jest o dwie klasy wyższa niż jakość skrzypiec elektrycznych. To jest niezrozumiałe, bo pracochłonność wykonania akustyków jest dużo większa i wymaga wyższych umiejętności. Być może jest to kwestia konkurencyjności i masowego wytwarzania skrzypiec typowych akustycznych. Skrzypce elektryczne to niszowy produkt o zapotrzebowaniu rynkowym wiele tysięcy razy mniejszym niż skrzypce akustyczne. Z tego względu namawiałbym na akustyczne, bo będą znacznie lepszej jakości.
Z drugiej strony dla posiadacza elektroniki towarzyszącej może być kuszące eksperymentowanie z dźwiękiem i tu przewagę mają skrzypce elektryczne. Muszę się rozejrzeć co jeszcze zostało, ewentualnie co mają dostawcy po tym jak przeszedł świąteczny armagedon. Grudzień to 10 razy więcej zamówień, więc magazyny bywają puste i wtedy trzeba czekać do połowy stycznia. Mniejszy problem zaopatrzeniowy jest ze skrzypcami akustycznymi, bo zapasy są znacznie większe i Mikołajom nie udało się wszystkiego wykupić, mimo zmasowanego ataku na wszelkie dobra muzyczne ;-)

Twoja odpowiedź
Imię:
Wiadomość:

Prosimy pozostawić puste:
Liczba do wpisaniaWpisz liczbę
(anty-spam):