23-12-2024,Od: Witold
Dzień dobry,
a co Pan sądzi o skrzypcach Camerata czy Symfonia Lux z oferty sklepu Henglewski? Pytam, bo generalnie chciałbym kupić po Nowym Roku skrzypce u Pana, bo już kiedyś kupowałem, ale ciekawi mnie z którymi skrzypcami z Pana oferty można je porównać.
23-12-2024,Od: Jarek
Mam te skrzypce w ofercie, właśnie robię dodatkowe korekty i regulacje w Symfonii Lux. To idealna oferta jeśli ktoś nie może dozbierać na Antyk I+ czy Modena+. Brzmieniowo tylko nieco słabsze, a dużo tańsze. Ich niska cena wynika m.i. ze słabej jakości dodatków. Futerał, smyczek, czy garnitur jest na poziomie zestawów poniżej tysiąca złotych. W związku z tym te rzeczy trzeba raczej kiedyś zmienić i trzeba brać pod uwagę większą wrażliwość na zmiany wilgotności. To drewno użyte np. do kołków bardziej kurczy się w suchym powietrzu niż heban. Trudno porównywać, bo skrzypce za 1700 zł bardzo ładne, fajne, dobrze grające coś jak Stentor Conservatoire, jak jakość całego zestawu poniżej jakości skrzypiec, więc to taki nietypowy zestaw, z założeniem że będzie się dokupować z czasem lepszy smyczek, kołki, czy futerał. Z kolei Canerata bardziej jak Stentor Graduate czy Salvatini 7, ale dla ucznia warto domontować komplet mikrostroików. Przy tych różnica dźwięku do wzorca, czyli Antyka I+ i Modeny+ już niestety jest spora.
Dziękuję, ale nie widzę skrzypiec Symfonia Lux w Pana ofercie, chyba że będzie dodana.
23-12-2024,Od: Jarek
Dopiero będę robił zdjęcia po Świętach, ale już teraz można mailem zamówić.
A w jakiej będą cenie?
Twoja odpowiedź |