27-11-2024,Od: Wojciech
Dzień dobry, szukałem jakiegoś forum o skrzypcach, tutaj widzę sporodobrej wiedzy. Czy mógłby Pan się wypowiedzieć o skrzypcach Hessler JH-V5 4/4? Czy moga być dla 11 latki do nauki gry?
Pozdrawiam
27-11-2024,Od: Jarek
Dzień dobry, Generalnie Tak, ale to trochę zależy od tego jak duży ma zapał. To są najtańsze na rynku skrzypce z litego drewna sensownie wykonane. U nas już z korektami i regulacją, gotowe do gry: https://skrzypce.pl/products/V-5.html Warto jednak brać pod uwagę fakt, że im droższy model, tym większa dokładność wykonania i lepsze, stabilniejsze materiały, oraz lepsze dodatki - smyczki, struny, kalafonie. To oznacza, że przy trochę droższych modelach raczej nie grozi zniechęcenie do nauki, bo gra się łatwiej i przyjemniej, a przy tych tańszych modelach trzeba więcej samozaparcia i zaciekłości, aby pokonać trudy nauki i kaprysy instrumentu, tak aby skrzypce nie poszły od razu w kąt.
Czyli dla dokonania dobrego wyboru bierzemy pod uwagę możliwości budżetu domowego i charakter ucznia. Są tacy uczniowie, że i na kiju od szczotki się nauczą, a są tacy, że wymagają skrzypiec za 2-3 tys., bo nawet przysłowiowy zły rąbek spódnicy przeszkadza baletnicy. Na zdjęciach wszystko wygląda podobnie, ale w rzeczywistości każde dołożone 100 zł do instrumentu po prostu ułatwia grę, strojenie, przyciskanie strun, odnalezienie właściwych dźwięków na chwytni, pracę smyczkiem i cały proces wydobywania ładnego brzmienia.
Jeszcze kwestia rozmiaru - jeśli wzrost poniżej 160 cm to być może mniejszy rozmiar ułatwiłby grę, np. 3/4 lub 7/8.
01-12-2024,Od: Wojtek
Dziękuję Panu za obszerna odpowiedź. Kupiłem te hesslery. Gram od wielu lat na pianinie i trochę na gitarze. Dźwięk mam bardzo wyczulony ale musze powiedzieć że po na strojeniu grają te skrzypce bardzo przyjemnie. Dźwięk jest taki bardziej chyba "ostry" niż łagodny ale właśnie tego oczekiwałem po obejrzeniu wielu testów skrzypiec. Pozdrawiam
02-12-2024,Od: Jarek
A nie chciał Pan u nas kupić? Miałby Pan od razu z korektami i regulacją pod wygodną grę. Albo jak Pan woli fabryczne jak w salonach to za 400 zł by Pan miał. Ceny na instrumenty mamy najlepsze w Polsce, zwłaszcza na skrzypce. Można było sporo zaoszczędzić.
02-12-2024,Od: Wojtek
Panie Jarku, kupiłem w okazyjnej cenie gdzie indziej po prostu, a jako że lubię grzebać przy instrumentach to nie boję się zdobywać wiedzy na ten temat. Nastrojenie nie sprawiło mi żadnego problemu, jak dobrze pójdzie to rozłożę te skrzypce na czynniki pierwsze, w ramach edukacji :D, tak jak moją pierwszą gitarę :). Póki co chyba wszystko z tymi skrzypcami ok. Umówmy się zatem, że następne skrzypce, takie już dobre kupię u Pana :). Dziękuję za odpowiedź
Twoja odpowiedź |