21-11-2020,Od: Justyna
czy gitary firmy fender są u państwa w sprzedaży? Jeśli tak to jakie modele? pozdrawiam
21-11-2020,Od: Jarek
W klasycznych mamy tą markę, bo to zupełnie wyjątkowy model wart uwagi. Jedyna na rynku duża gitara klasyczna z węższym gryfem na małą rękę. Natomiast w akustycznych nie prezentuję ich i nie polecam. Podstawowe modele firmowe są zwykle gorzej zbudowane i słabiej wykończone w porównaniu do importu niezależnego za tą samą cenę. Takie prawdziwe amerykańskie po kilka tysięcy z pewnością są dobre, ale te najtańsze z chińskich fabryk, ponoć z Fenglingu, wyglądają mi na straszenie wytanione na etapie produkcji. Obserwowałem w wielu egzemplarzach luzy na kluczach, brzęczące uchwyty, niezbyt równe i szorstkie progi, brzydkie lakierowania, problemy z mostkami, mało optymalne geometrie itp.
W dodatku dystrybucja selektywna jest słaba, a na zgłoszone uwagi o problemach, dostawca detaliczny tak odpowiedział: "Proszę mieć na uwadze, że są to kostrukcje budżetowe, tak jak Pan zauważył co druga gitara ma jakieś mankamenty i upolować dobry egzemplarz jest trudno. Gitary przechodzą przez kontrolę jakości producenta i nie możemy ich u nich reklamować, ponieważ mają oni szeroką skalę tolerancji w tym przedziale cenowym takie niedociągnięcia są normą. Dlatego też odradzamy Państwu dalszy zakup tego typu produktów, ponieważ reklamacje nie będą uwzglendniane, jeśli chodzi o drobne usterki.".
Tak więc jeśli konicznie potrzebuje Pani taką markową gitarę, to lepiej jakiś wyższy model. Mogę zaoferować dowolną, ale uważam że lepszy stosunek jakości do ceny znajdziemy u innych dostawców. To oczywiście moje prywatne zdanie na podstawie zaledwie setek egzemplarzy, a nie prawda obiektywna poparta badaniami naukowymi. Może ktoś inny wyciągnie inne wnioski, zwłaszcza sklepy z podpisanymi umowami wyznaczającymi wymagane obroty. Ja wolę mieć pełną swobodę w doborze asortymentu, zwłaszcza, że jakość często się zmienia. Najlepszy przykład z doskonałymi Hohnerami, które jedneogo roku straciły całą renomę i nagle padły. Bywa też odwrotnie - coś słabego nagle zyskuje na jakości. Trzeba to cały czas kontrolować i dostosowywać się. Z akustyków aktualnie polecam Cort Earth, a z tanich Everplay lub HB.
Twoja odpowiedź |