Forum

15-11-2020,Od: Emilia
Dzień dobry, jestem zainteresowana kupnem gitary akustycznej Ibanez Jampack. Nie jestem pewna, czy to będzie ten idealny wybór ponieważ jestem amatorem gry na gitarze. Przez wiele lat moim ukochanym instrumentem była wiolonczela na której grałam. Zależy mi na głębokim dźwięku instrumentu oraz na tym, by struny nie były zbyt twarde, czy ta gitara spełni moje oczekiwania?

15-11-2020,Od: Jarek
Trudno powiedzieć. Osoby wykształcone muzycznie raczej potrzebują instrumentów powyżej tysiąca złotych, bo w tanich dostrzegalne są różne niedoskonałości. Osoba początkująca nie zauważy ich, a muzyk tak. Także materiał. Wiolonczela jest z litego drewna, a wszystkie tanie gitary ze sklejki. Jeśli więc uwzlględnimy kompromisy związane z niskim budżetem, to z tej gitary można być zadowolonym. Ale jeśli ktoś ma "nieszczęście" posiadania słuchu absolutnego i do tego wysokie oczekiwania, to może narzekać na gitary z niskiej półki.
Natomiast same struny to element wymienny. Na odczucie twardości lub miękkości, wpływa grubość strun, oraz regulacja i korekty gitary. Ja zawsze robię podpiłowanie prożków i regulację gryfu, przez co gitary są średnio o połowę bardziej miękkie, niż fabrycznie ze zwykłych sklepów. Natomiast struny fabryczne są typowe, ale można je wymienić. Przestrzegam jednak przed zakładaniem super miękkich, bo będą gorzej brzmiały i stroiły. Pierwszy komplet strun szybciej się zużywa na dotarciu, więc w droższe warto zainwestować po pół roku.

Twoja odpowiedź
Imię:
Wiadomość:

Prosimy pozostawić puste:
Liczba do wpisaniaWpisz liczbę
(anty-spam):