13-11-2020,Od: Maria
Witam, kupiłam strunę do wymiany na nową, dokładnie jest to struna D Thomastik Infeld Medium. Z tym, że mam problem z owijką zbyt "dojechaną" do końcówki przez co nie mogę struny nałożyć na instrument. Pozostałe struny tak jak potrzebuję mają na samym końcu pętelkę stalową i wpasowują się w zaczepy. Czy to jakaś jej wada czy da się to ogarnąć, bo już zgłupiałam.
14-11-2020,Od: Ben
Wersja z pętelką lepiej pasuje jak mikrostroik ma haczyk. A jeśli ma widełki, to kulka musi tam wejść. Można odrobinę rozgiąć. W niektórych strunach kulkę można zdjąć i uzyskać pętelkę: https://www.youtube.com/watch?v=FzU7Vm0XN-o
15-11-2020,Od: Maria
W tym rzecz, mam kulkę,ale w pozostałych strunach tych które miałam, przy kulce było odrobinę miejsca gdzie nie było jeszcze owijki i struna mieściła się w widełkach, a z tą jedną nową mam problem. Boję się rozginać widełki aby ich nie popsuć w dość starym instrumencie. Da się jakoś temu zaradzić, czy strunę reklamować?
15-11-2020,Od: Jarek
Mikrostroik też jest zabytkowy? Współczesne mikrostroiki łatwo się rozgina, ale takie stare modele, gdzie na końcu jest nacięta w poprzek jakby taka tarcza, to już trzeba rozpiłować.
Wątpię czy inny egzemplarz struny rozwiąże problem. Chyba że znajdzie się wersję z kulką wyjmowaną. Wtedy jest tam więcej luzu. Można też wymienić strunę u lutnika, to on sobie z tym poradzi. Można spróbować nożykiem lub żyletką pozbyć się części owijki, ale można uszkodzić strunę. Podobny problem zdarza się gdy owijka włazi na podstawek.
Twoja odpowiedź |