Forum

11-11-2020,Od: Lucyna
Witam. Chcę kupić skrzypce lutnicze 4/4 dobrej jakości, o mocnym głębokim brzmieniu, w przedziale cenowym 3-4 tys. zł, nowe, ale jest tak duży wybór, że nie mogę się zdecydować - proszę o radę.

11-11-2020,Od: Jarek
Witam, To zależy jak rozumieć słowo "lutnicze". Na Allegro znajdziemy tytuły "Lutnicze, niemiecka jakość" zastosowane do tandetnych wyrobów skrzypcopodobnych. Natomiast lutnicze o wyjątkowo głębokim brzmieniu, wykonane przez prawdziwego lutnika europejskiego ze stowarzyszenia (nie przez amatora lub stolarza), to będzie koszt kilkadziesiąt tysięcy zł. Najmniej udane od lutnika z Europy będą kosztować blisko 10 tys zł.
W zakresie 3-4 tys. zł pozostają zatem wyroby lutników azjatyckich, robione metodami lutniczymi, ale raczej w trybie manufakturowym, czyli przez kilku lutników specjalizujących się w danych elementach. Rzadko kiedy robi jeden lutnik od początku do końca, bo jest to mniej efektywne i droższe.
Na tym poziomie sporo zależy od gustu, upodobań i subiektywnych odczuć. Często dwóch nauczycieli ma zupełnie odmienne opinie, które skrzypce brzmią lepiej. Dodatkowa trudność polega na tym, że nowy instrument rozwija brzmienie dopiero po kilku miesiącach grania. Wybór z dwóch egzemplarzy mógłby być inny na świeżo, a inny po rozegraniu. Skrzypce o cieńszej budowie grają lepiej na starcie, ale np. po roku inny instrument nieco sztywny, uznany za słabszy, może przewyższyć brzmieniem konkurencję.
Mogę poprosić muzyków z doświadczeniem, żeby wybrali najlepsze z kilku dostępnych modeli, ale nie ma pewności, czy to się pokryje dokładnie z gustem danej osoby.

Twoja odpowiedź
Imię:
Wiadomość:

Prosimy pozostawić puste:
Liczba do wpisaniaWpisz liczbę
(anty-spam):