08-05-2020,Od: Grzegorz
Witam
potrzebuję pomocy w wyborze gitary akustycznej dla początkującego
LAG T66D
Yamaha F310
Fender CD-60
sklaniam się ku Fender cd60 ale sie nie znam
09-05-2020,Od: Grzegorz
Przepraszam,że dopytuję , ale jeżeli cort to jaki model
i w jakich cenach można kupić?
znalazłem u Pana Gitara elektroakustyczna 4/4 Cort
czy porównując ją do tych trzech poprzednich moich propozycji to lepszy wybór czy jakiś inny model cort miał Pan na myśli
09-05-2020,Od: Jarek
Jest też akustyczna: https://skrzypce.pl/products/AD810.html albo jeszcze lepsza z litym przodem: https://skrzypce.pl/products/earth70.html
Panie Jarku przepraszam za zaimowany czas,ale czy ten elektroakustyczna Cort 4/4 za 699 to jest ten sam model co Pan mi podał akustyczą AD810 za 599 tylko bez tej elektroniki.Jeśli tak to drugie pytanie jest czy brzmienie jest takie same i czy bardzo się różni od fendera cd60(bo ta gitara ma akurat ładne brzmienie)
Niestety ta earth troszkę przekracza budżet(bo jest to dodatkowy prezent urodzinowy)
dziękuję za poprzednie odpowiedzi
10-05-2020,Od: Jarek
To ten sam model 810 i 810E. Gitara z przetwornikiem i kablami może brzmieć trochę gorzej, a ten cały osprzęt i bateria może pobrzękiwać i wpadać w rezonans. Nie są to jednak duże różnice, bo pudło jest taki samo. Spodziewam się że Cort będzie miał trochę jaśniejsze brzmienie, bardziej zrównoważone pasmo i nico więcej harmonicznych na basach. To brzmienie podobnej jakości. Pozostaje kwestia gustu, co komu bardziej się podoba. Oprócz brzmienia ważna dla początkujących jest geometria, stabilność i jednorodny relief gryfu. Tu statystycznie spodziewam się małej przewagi Corta. Ogólnie wielkich różnic nie będzie, bo to są zbliżone kształty, wymiary i materiały. Cort może mieć trochę mniejsze naprężenie strun, co sprzyja początkującym mechanicznie, ale trochę pogarsza brzmienie i strojenie. Po rozegraniu można założyć struny wyższej klasy, nieco grubsze i uzyskać pewną poprawę. Jeśli ważne są szczegóły brzmienia, to warto odsłuchać na żywo, nie z nagrań i najlepiej egzemplarz rozegrany na dobrych strunach.
10-05-2020,Od: Grzegorz
bardzo bardzo dziękuję za odpowiedź
Panie Jarku cort 810 jest na sklepie,a nie zauważyłem fender cd60-jeżeli jest to w jakej cenie
Twoja odpowiedź |