Forum

04-05-2020,Od: Monika
Witam serdecznie.Chciałabym zakupić u Pana gitarkę dla syna,który zaczyna dopiera naukę(samouk),interesuje mnie elektro-klasyczna.Na Pana kanale jest taka akustyczna tuningowana multiefektem.Aż mi się oczy zaświeciły bo sama też pogrywam do kotleta na odpustowej gitarze.Ale dobrze by było żeby to był klasyk po tuningu ze względu na nylony i szerszy gryf.Co mógłby Pan zaproponować?Syna interesują w ogóle elektryczne,ale to w swoim czasie.Dziękuję za ewentualną odpowiedz.

04-05-2020,Od: Jarek
Jeśli docelowo ma być elektryczna, to może lepiej elektroakustyczna? Ma takie same struny i gryf jak elektryczne. Chyba, że celowo chodzi o inny rodzaj dla urozmaicenia. A ten multiefekt z nagrania, to jest program na komputer do nakładania efektów. Guitar FX Box: http://www.guitar-fxbox.com/.

05-05-2020,Od: ?
Nie wiem czy na elektroakustycznej będzie chciał ćwiczyć.Chodzi o struny.Z mojej gitary emerytki zdjęłam metalowe i założyłam nylon,bo nie dociskał strun.I nie chciał grać.Już sama nie wiem co wybrać,chcę coś żeby się nie zniechęcił.Na razie jest mistrzem jednej struny ... Metallica i Queen.I świetnie mu to wychodzi

05-05-2020,Od: Jarek
Dobrze wyregulowana gitara akustyczna nie sprawia problemów ze strunami metalowymi. Jeśli gitara jest sensownej jakości, nie powypaczana, to daje się ustawić o milimetr niżej, niż na nylonach. Przez pierwszy tydzień, do utwardzenia opuszek palców, można dodatkowo stosować strojenie o dwa półtony niżej i kapodaster na II progu.
Rodzaj gitary dobieramy do zainteresowań i planowanego repertuaru. Jeśli to będzie Kaczmarski, albo Flamenco, Paco de Lucia, albo typowa klasyka szkolna jak Bach i Tarrega, to musi być gitara klasyczna. A jeśli Metallica i Queen, to chyba bardziej pasuje akustyczna i struny metalowe. Może np. Cort.

Twoja odpowiedź
Imię:
Wiadomość:

Prosimy pozostawić puste:
Liczba do wpisaniaWpisz liczbę
(anty-spam):