02-05-2020,Od: Przemek
Witam, mam pytanie dotyczące wyboru skrzypiec. Mam 22 lata i chciałbym kupić swoje pierwsze skrzypce, jestem w tym temacie zupełnie zielony więc chciałbym żeby ten zakup był pokierowany przez kogoś, kto ma większe doświadczenie w tym zakresie. Zastanawiam się czy kupić skrzypce Stentor(Te z korpusem tym samym co w Everplay 6xx), są one aktualnie w cenie 470 zł, czy może opłaca się dopłacić do skrzypiec uczniowskich Franz Sandner SV 300 w cenie 670zł? Ale jeśli już dopłacać to może lepszym wyborem były by skrzypce uczniowskie Stentor 1400, które są w promocji? Z tego co czytałem to Sandner SV 300 ma już elementy hebanowe a Stentor 1400 nie, więc nie wiem które z nich będą lepsze i trwalsze dla początkującego?
02-05-2020,Od: Jarek
Wszystkie z wymienionych wystarczą pod względem trwałości na cały okres nauki, o ile ktoś ich nie przesuszy nadmiernie w sezonie grzewczym. Oczywiście te droższe mają twardsze, dłużej sezonowane i stabilniejsze drewno, więc trochę rzadziej operuje się kołkami. Stentor 1400 też ma lepsze kołki niż model podstawowy. Sandner jest matowy, a Stentor i Everplay w połysku.
03-05-2020,Od: Przemek
Czyli rozumiem, że między tymi modelami nie ma znacznych różnic? Początkujący nie odczuje różnicy?
03-05-2020,Od: Jarek
Może w bezpośrednim porównaniu coś da się wychwycić, ale są to tak małe różnice, że raczej tylko nauczyciele mogą zauważyć. Początkujący zauważy różnicę między skrzypcami za 500 zł, i za 1500 zł. Natomiast w ramach podobnych cen jest podobna jakość.
Twoja odpowiedź |