25-01-2020,Od: Darek
Witam. Chciałbym rozpocząć przygodę z gitarą, kompletnie nie mam żadnego doświadczenia i w związku z tym mam pytanie , czy na początek dobrym wyborem będzie Ever Play EV-12xCEQ ? Pozdrawiam serdecznie.
25-01-2020,Od: Jarek
Tak, gitara klasyczna jest bardziej przyjazna dla palców, bo ma struny nylonowe o większej średnicy i mniejszym naprężeniu. Wybacza także błędy ustawienia palców, bo są większe odstępy między strunami, niż w akustykach. Jeżeli jednak ktoś woli brzmienie bardziej metaliczne i dłuższe wybrzmiewanie, to akustycznych też nie trzeba się obawiać, bo palce przyzwyczają się dość szybko. Ja bym wybierał zależnie od zainteresowań. W szkołach uczy się raczej na klasycznych o ciepłym brzmieniu, szczególnie do gry palcami klasyki jak Bach, Tarrega, Flamenco, Paco de Lucia, ale także coś w stylu Desperado, czy choćby Kaczmarski. Jeśli natomiast zainteresowania idą w kierunku rock, folk, blues, to metaliczne brzmienie akustyka może być lepsze.
25-01-2020,Od: Darek
W takim razie chyba akustyk bardziej mi odpowiada. Jaki model na początek? Ogólnie mam nadzieję, że nowe hobby mnie pochłonie, ale nigdy nie wiadomo...
Twoja odpowiedź |