Forum

19-01-2020,Od: Iza
Jestem świeżynką w temacie skrzypiec, ale jedną lekcje w warunkach domowych mam za sobą. Przy drugiej podczas strojenia pękła mi struna. Miałam założone struny Tonica Pirastro i wydaje mi się że kupiłam je w rozsądnej cenie 70 zł komplet. Proszę o podpowiedź jakieś struny powinnam kupić czy tej samej firmy czy może innej? No i gdzie je dostanę? Bo jak rozglądam się w necie to nie widzę w takiej cenie kompletu.Struny kupiłam od osoby która naprawiała mi skrzypce.

19-01-2020,Od: Ben
Te struny nie jest łatwo zerwać, z wyjątkiem pierwszej e. Trzeba ustalić dlaczego pękła. Czy została przeciągnięta zbyt mocno, czy miała jakąś wadę, czy też jest to wina skrzypiec. Jeśli są nieprawidłowe rowki w prożku, nie dopasowane do większej średnicy tych strun, to struny mogą się klinować i pękać. 70 zł za komplet to podejrzana cena, bo normalnie kosztują 120 zł. Pytanie czy były używane, czy to drugi gatunek, czy podróbka, czy zleżały stary komplet. To wszystko może wpływać na trwałość. Oczywiście nie możemy nikogo z góry podejrzewać, jeśli jest jakiś promil szansy, że sprzedawca po prostu ma dobre serce, działa charytatywnie i dokłada do interesu, oferując nowiutki pełnowartościowy oryginalny komplet poniżej ceny zakupu, czy po kosztach hurtowych. A może to jednak inny model strun? Generalnie coś się nie zgadza. Jeśli to struna e1, to można śmiało użyć z innego kompletu podobnej klasy. Jeśli inna pękła, czyli owijana, to lepiej kupić identyczną.

20-01-2020,Od: Iza
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

Twoja odpowiedź
Imię:
Wiadomość:

Prosimy pozostawić puste:
Liczba do wpisaniaWpisz liczbę
(anty-spam):