Forum

19-01-2020,Od: Adam
Dzień dobry mam pytanie. Otóż mam gitarę akustyczną Fender Korea dg18s.b w którym w wyniku nieszczęsliwego wypadku trzasnęło połączenie główki z szyjką gryfu. Oprócz tego jest wyszczerbione siodełko, odkleja się podstawek i jest kilka progów wytartych i jakieś pojedyncze martwe. Proszę o szacunkowy koszt naprawy wraz z tuningiem "zmiękczającym" o którym mówił Pan na Youtube. Proszę również o opinię czy naprawa jest warta tego instrumentu chociaż przyznam że ma on dla mnie wartość sentymentalną. Czy macie jakiś sprawdzony sposób na wysyłkę kurierem aby nie pogorszyć jej stanu. Pozdrawiam Adam

19-01-2020,Od: Jarek
Obawiam się, że to za duże zniszczenia i zużycie. Odpadanie mostka jest przeważnie objawem rozeschnięcia gitary i złego przechowywania, podobnie jak zwichrowania gryfu na co wskazują martwe progi. Można spodziewać się wielu deformacji. Mostek i płyta wierzchnia gitary w takich przypadkach ulega wygięciu. Zdeformowanych elementów nie można sklejać. Muszą idealnie pasować na całej powierzchni, a to by się wiązało z prostowaniem i wyrównywaniem płyty. Jeśli bardzo się skurczyła może nie pasować na swoje miejsce. Pewnie z ożebrowaniem też jest nie najlepiej. Taki kapitalny remont, naprawa złamania, wymiana progów z wyrównywaniem gryfu i prostowanie gitary opłaca się przy wartościowych gitarach, bo to pewnie przekroczy tysiąc złotych. Tymczasem te modele trafiają się na ofertach za około 200-300 zł w całości. Trzeba tylko upolować.

Twoja odpowiedź
Imię:
Wiadomość:

Prosimy pozostawić puste:
Liczba do wpisaniaWpisz liczbę
(anty-spam):