26-11-2019,Od: Kamilia
Witam,
Mam pytanie odnośnie altówek na poziomie uczniowskim. Proszę mi doradzić, która lepiej się sprawdzi Stentor czy Sandner? Jest w ogóle jakaś różnica między nimi jeśli chodzi o wykonanie?
Dziękuję.
Pozdrawiam :)
26-11-2019,Od: Ben
W podobnym zakresie cenowym można spodziewać się podobnej jakości bazowej, niezależnie od napisu na instrumencie. Natomiast te same modele mogą różnić się znacznie w zależności od tego czy są sprzedawane wporst z fabryki jak to w sklepach ogólnomuzycznych, czy są po zwykłym przeglądzie, czy też po przeglądzie z korektami i regulacją jak w niektórych sklepach specjalistycznych. To robi największą różnicę.
26-11-2019,Od: Kamilia
Acha, czyli w sumie podobnie. W sumie mam na oku altówkę SANDNER SA-400 w cenie 999zł. Z tego co się orientuję jest matowa a słyszałam, że lepsze są lakierowane pod kątem lepszego brzmienia. Czy naprawdę lakier ma tu jakies znaczenie?
27-11-2019,Od: Jarek
Zapomniałem dodać: Sandnery faktycznie są matowe, a Stentory w połysku. Mogę przygotować taką altówkę. W stosunku do wersji fabrycznej ze zwykłego sklepu, na pewno warto podpiłować dla wygody gry prożek, poprawić wysokość i rozmieszczenie strun, dostosować kształty i wysokość podstawka, przesmarować elementy itp.
Twoja odpowiedź |