Całkiem nowa wiadomość
Imię:
Wiadomość:

Prosimy pozostawić puste:
Liczba do wpisaniaWpisz liczbę
(anty-spam):

Wyświetlono wiadomości 3351-3400 z 13732  Wstecz  Dalej     Sklep

29-12-2017, Od: Marcin Odpowiedz
Dzień dobry!
Chciałbym się Pana poradzić, która gitara będzie lepsza na początek. Ibanez JamPack czy Cort AD810?
A może poleca Pan jakąś inną? :)
Pozdrawiam.

29-12-2017, Od: Jarek Odpowiedz
Najlepsza byłaby taka: http://skrzypce.pl/products/earth70.html To dlatego, że ma bardzo stabilne drewno. To pozwala na wyjątkowo precyzyjną regulację, dzięki czemu palce nie będą bolały. Druga zaleta to świetne strojenie, nie psujące słuchu. W gitarach niestrojących mózg zaczyna tolerować fałsze i przestaje słyszeć prawidłowo. I trzeci aspekt to znacznie lepsze brzmienie niż w gitarach sklejkowych, co zachęca do grania i przyspiesza naukę.
Z tańszych sklejkowych jest trudniejszy wybór, bo nie ma modeli które jednocześnie miałyby te trzy zalety: brak wypaczeń, strojenie i brzmienie. Sporo też zależy od partii i egzemplarza. Brałbym pod uwagę Cort 810, Harley(tani i całkiem niezły), lub Yamaha. Pod względem łatwości grania raczej Cort, bo ma bardzo wygodny i dość stabilny gryf.

27-12-2017, Od: Lucyna Odpowiedz
Jeszcze jedno pytanie. Widziałam ,że dzieci mają taśmą zaznaczone miejsca stawiania paluszków :) chciałabym mieć też tak zaznaczone czy jest to możliwe aby mi Pan na podstrunnicy nakleił jakaś taśmę>

27-12-2017, Od: Jarek Odpowiedz
Można samodzielnie nakleić kawałki taśmy klejącej. https://www.youtube.com/results?search_query=violin+tapes To dość proste, ale nie każdy nauczyciel to zaleca i nie każdemu uczniowi. Może warto spytać. W razie czego mogę pomóc nakleić.

27-12-2017, Od: Lucyna Odpowiedz
dziękuję za odpowiedz. Pozdrawiam

26-12-2017, Od: Lucyna Odpowiedz
Przeczytałam, że przyjmujecie spowrotem skrzypce zakupione w Państwa sklepie. Ponieważ chcę zacząć się uczyć gry na skrzypcach( ukończyłam kiedyś sm w klasie wiolonczeli) pomyślałam , że może macie do sprzedania jakieś używane skrzypce 4/4 . Pozdrawiam Lucyna

27-12-2017, Od: Jarek Odpowiedz
Czasem trafiają się, ale lepiej kupić nowe z gwarancją. W używanych do wymiany są materiały eksploatacyjne jak struny, włosie. Niekiedy są już wytarte kołki i języczki mikrostroików, więc trudniej stroić. A jak mocniej używane, to nawet podstrunnica ma już dołki i struny brzęczą. Jak trafi się z kolei mało używane, to bywa jeszcze gorzej, bo skrzypce nie grane rozsychają się, rozklejają i wypaczają, zwłaszcza zimą. Koszty serwisowe mogą być wyższe niż korzyść wynikająca z zakupu używanych.

22-12-2017, Od: ANIA Odpowiedz
Mógłby pan coś więcej o nich napisać? A zwłaszcza o cv4? Z góry dziękuję i pozdrawiam

23-12-2017, Od: Jarek Odpowiedz
Poprawnie wykonane i dobre w swojej klasie cenowej. Przewidywalne i powtarzalne. Nie miałem żadnych zastrzeżeń, po za tym że robiłem drobne korekty prożka i podstawka jak we wszystkich. To całkiem niezłe skrzypce szkolne, zwłaszcza dla osób które poszukują czegoś możliwie typowego, a nie lubią szaleństwa, eksperymentów, ani zbytniego wyróżniania się. Przekładając na samochody to przyzwoita Skoda, Volkswagen, Opel, a nie Alfa Romeo, Saab czy Rover. To samo mogę powiedzieć o skrzypcach Yamahy.

22-12-2017, Od: ANIA Odpowiedz
Skrzypce Sandner SV-6 czy CV-4? które lepsze i czy jest między nimi duża różnica w brzmieniu?

22-12-2017, Od: Jarek Odpowiedz
Lepsze CV-4, ale w tej sytuacji wybrałbym Antyka+ lub Modenę+.

21-12-2017, Od: Sebastian Odpowiedz
Witam, dwa miesiące temu kupiłem skrzypce nowe Sandner SV300, rozmiar 4/4 córka gra, ale strasznie roztrajają się. Nie mam pojęcia co mam robić.

22-12-2017, Od: Jarek Odpowiedz
Tu są już kołki hebanowe, więc nie ma z nimi problemów. Może błąd przy samej obsłudze, lub kwestia przesmarowania. Przy strojeniu kołkami proponuję nie tylko przekręcać, ale także dociskać, jakby się chciało śrubę wkręcić. Oczywiście z wyczuciem, bo niewielki ruch kołkiem daję dużą zmianę naprężenia struny i wysokości dźwięku. Można odrobinę przesmarować styk kołka ze skrzynką za pomocą szkolnej kredy lub specjalne pasty zacieśniającej jak Bootels lub Hidersine.
W każdych skrzypcach kołki to tradycyjne drewniane kliny, a nie przekładnie ślimakowe jak w gitarze. Drewno reaguje na zmiany wilgotności zmianą wymiarów. W sezonie zimowym zwykle jest zbyt sucho, więc skrzypiec nie trzymamy luzem, tylko w futerale. Można kupić higrometr i nawilżacz do futerału, aby trzymać stałą wilgotność około 50%.

18-12-2017, Od: Rafał Odpowiedz
Dobry wieczór.
Jak Pan sądzi ile trzeba by czekać na dostawę na śląsk : Gitara akustyczna 4/4 z pełnym pudłem Dreadnought tuningowana w pracowni Pengano podpalana. Czy jest szansa jeszcze przed Świętami?

21-12-2017, Od: Jarek Odpowiedz
Jak na razie 99% dochodzi terminowo, ale jest ten 1% ryzyka na ostatnią chwilę.

18-12-2017, Od: Zuzanna Odpowiedz
Witam, czy poleca Pan dla 23-latki na początek nauki gry na skrzypcach model marki Sandner SV-300?

18-12-2017, Od: Jarek Odpowiedz
Tak, to jest całkiem dobry wybór w tym zakresie cenowym. Żeby przeskoczyć na zauważalnie wyższy poziom, to już trzeba tysiąc złotych przekroczyć.

18-12-2017, Od: Zuzanna Odpowiedz
Moja nauczycielka stwierdziła, że Stentor też byłyby dobre. To dobry wybór?

18-12-2017, Od: Jarek Odpowiedz
Tyle że nie mają hebanu, ale to nie przeszkadza. Polecam zwłaszcza przy długiej szyi, bo mają wyższe podbródki.

17-12-2017, Od: ? Odpowiedz
Jak długo trzeba czekać na dostawę.

17-12-2017, Od: Jarek Odpowiedz
Zwykle 1 dzień.

17-12-2017, Od: Przemek Odpowiedz
Witam, z jakiego materiału wykonane są kołki w EP 6xx, z jakiego w EP Prima?

W obydwu modelach kołki są z drewna czernionego, pewnie bukowego, ale w wyższym modelu jest to drewno lepsze gatunkowo, selekcjonowane, twardsze, dłużej sezonowane, mniej reaguje na zmiany pogody, wolniej się zużywa i wyciera, oraz jest dokładniej obrobione i spasowane ze skrzynką kołkową.

17-12-2017, Od: Magdalenaaaaaaaa Odpowiedz
Witam, co pan sądzi rozpoczęciu nauki gry na skrzypcach w wieku 15 lat? Moja córka bardzo chciałaby rozpocząć naukę. Słyszałam że w tym wieku jest bardzo ciężko się nauczyć grać, a w szkołach muzycznych już się nawet nie można zapisywać się w tym wieku. Czy jest możliwość nauczenia się grać w tym wieku? Czy są jakieś realne szanse na czystą i ładną grę, czy już przepadły? Jeżeli nie to ile mniej więcej zajmie nauczenie się grać czysto i ładnie? Dodam jeszcze że córka nie ma zbytnio kontaktu z muzyką, ponieważ u mnie w rodzinie nikt na niczym nie gra?

17-12-2017, Od: Magdalenaaaaaaaa Odpowiedz
Przepraszam tam na końcu nie miało być znaku zapytania

Trzeba rozwiać mity, bo to spore nieporozumienie. Wiele osób sądzi, że dzieci w wieku 7 lat są już za stare na profesjonalną naukę gry. Być może to za późno na szkolenie pod solowe występy w Carnegie Hall, ale przecież nie za późno na spełnianie marzeń i naukę amatorską. Bardzo wielu uczniów rozpoczyna naukę w wieku 50 lat i dobrze sobie radzą. Ważny jest zapał do pracy, a nie metryka, jeśli chcemy po prostu grać dla własnej przyjemności.

14-12-2017, Od: Sławek Odpowiedz
Ukulele w cenach 220 i 240 zł to uk21-30 i uk24-30? Ma Pan może porównanie do modelu UK21-50M?

15-12-2017, Od: Jarek Odpowiedz
Tak, oznaczenie zgadza się, ale nie są to zwykłe wersje sklepowe, tylko z dodatkami i po korektach, co poprawia strojenie, brzmienie i wygodę gry. UK21-50M też mamy, ale to słabszy model. Coś w stylu 30M za 200 zł - Nie ma kluczy olejowych, bindingów, tyle ze przód jaśniejszy ze sklejki świerkowej.

16-12-2017, Od: Sławek Odpowiedz
Dziękuję za odpowiedź. Wcześniej przez przypadek źle skopiowałem nazwę modelu, chodziło mi o uk21-50, który własnie prezentuje się o wiele lepiej i z tego co mogłem usłyszeć przez internet, brzmi trochę inaczej, dlatego też mnie zainteresował. Nie wiem czy miał Pan ten konkretny model w ręku.

16-12-2017, Od: Jarek Odpowiedz
Tak, miałem kilkadziesiąt sztuk i możliwe, że nadal jakieś mam, ale nie zauważyłem różnic brzmieniowych większych niż wynikają z różnic między egzemplarzami. Dlatego ostatnio nie zamawiałem tego modelu. Brzmienie w internecie raczej nie ma związku z brzmieniem rzeczywistym. 99% efektu zależy od toru nagraniowego, mikrofonów, ustawienia, pomieszczenia, realizacji dźwięku, przetwarzania, od samego muzyka, użytych strun, a po drugiej stronie także od całego toru odsłuchowego i głośników. Zupełnie nie można sugerować się nagraniami.

16-12-2017, Od: Sławek Odpowiedz
W takim razie jeśli przez weekend nic innego mnie nie przekona, to zamówię uk24-30. Im więcej poświęcam czasu na znalezienie czegoś odpowiedniego, tym trudniej podjąć decyzję, jak to zwykle bywa.

16-12-2017, Od: Jarek Odpowiedz
Grają podobnie, a zaletą jest to, że klucze nie mają luzów. Brzmienie można sobie dostosować potem doborem strun. Bardzo dużo zależy od jakości strun.

13-12-2017, Od: Weronika Odpowiedz
Witam, gram juz 4 lata na skrzypcach, ale musiałam je oddac, bo były wypożyczone że szkoły muzycznej. Teraz zamierzam kupić własne, ale się nie orientuję. Szukam czegoś do 800 zł.

13-12-2017, Od: Jarek Odpowiedz
Może Salvatini za 849 zł?

14-12-2017, Od: Weronika Odpowiedz
A coś tanszego? Tak do 600 zł

14-12-2017, Od: Jarek Odpowiedz
Sandner SV-300 jest OK.

13-12-2017, Od: darek Odpowiedz
witam wie pan jakie struny dać do gtary everplay ap 300 bo mam zalożone la belle criterion i brzeczą basowe na progach

14-12-2017, Od: Jarek Odpowiedz
To kwestia regulacji lub zbyt małej wilgotności. Jeśli na pierwszych kilku progach brzęczą, a dalej jest dobrze, to trzeba odrobinę zluzować pręt. Jeśli brzęczą tylko na dalekich progach, to podnieść prożek dolny w mostku od strony basów. Generalnie grubsze struny mają mniejszą amplitudę drgań i nie obijają się o progi tak jak cienkie struny. Komplet AC112 Thomastik ma grubą strunę E6 .059. A La Belle chyba .050. Tylko czy gitara to .059 wytrzyma...

13-12-2017, Od: Anna Odpowiedz
Czy u pana można kupić gitarę Fender FA 115?

13-12-2017, Od: Jarek Odpowiedz
Można zamówić, ale to nie jest popularny model na naszym rynku. Występuje głównie w czeskich i niemieckich sklepach. Ściąganie z zagranicy to zawsze pewna komplikacja, kłopot z odsyłaniem w razie czego.

12-12-2017, Od: Zbigniew Odpowiedz
Przed ok. 2 laty kupiłem u Państwa skrzypce Sandner SV300, rozmiar 3/4. Są nadal w bardzo dobrym stanie. Chciałbym teraz kupić podobny, być może wyższy model, w rozmiarze 4/4. Czy przyjmujecie poprzednie skrzypce w rozliczeniu?

12-12-2017, Od: Jarek Odpowiedz
Przyjmujemy, ale znacznie więcej pieniędzy uzyska Pan sprzedając samodzielnie na OLX lub w innych serwisach.

12-12-2017, Od: Maja Odpowiedz
Poszukuje skrzypiec 1/8 (smyczek juz mam) ze strunami, zeberkiem, futeralem przygotowane do gry i do ew odbioru w w-wie

Zapraszam, są dostępne.

12-12-2017, Od: Maja Odpowiedz
prosze o numer tel w sprawie kupna malych skrzypiec

Proszę kliknąć "Info" w menu po lewej.

12-12-2017, Od: Leszek Odpowiedz
Czy jest możliwość wystawienia skrzypiec na allegro ? Widziałem tam że posiadacie sklep. Interesowało by mnie ze względu że allegro posiada fajny system ratalny.

12-12-2017, Od: Leszek Odpowiedz
Interesuje mnie jeden z kliku modeli dostępnych w waszym sklepie w pewnym przedziale cenowym: Skrzypce Franz Sandner SV 6, Skrzypce 4/4 Virtuoso Custom (C+), Pengano Custom 4/4, Skrzypce Antyk plus (4 stroikowe), Pengano Custom 4/4. Jeśli to możliwe to prosiłbym o podpowiedź które lepiej wybrać. Mają być dla osoby dorosłej, która chciała by nauczyć się grać amatorsko, w szkole muzycznej grała wcześniej na flecie poprzecznym, gitarze.

Jeśli dla osoby uzdolnionej muzycznie, to Antyk+ będzie dobry. Można wystawić na Allegro, ale oni pobierają 8% prowizji, wiec cena wyjdzie ciut wyższa.

12-12-2017, Od: Sebastian Odpowiedz
Witam serdecznie.
Wczoraj złożyłem u Pana zamówienie na gitarę Cort Earth 70 plus stroik elektroniczny, zrobiłem przelew na podaną kwotę plus koszt przesyłki i chciałbym się dowiedzieć kiedy będzie można spodziewać się paczuszki. Wiadomo okres przedświąteczny.. Do tego nie wiem czy towar jest dostępny od przysłowiowej ręki.. Itp. Dane w zamówieniu są wprawdzie inne niż w przelewie z którego wysłałem pieniążki ale to tylko ze względów organizacyjnych. Ja po prostu pracuję w godzinach kiedy kurier dostarcza przesyłki i odbierze ją mój kolega Piotr.. Z góry dziękuję i przepraszam za zamieszanie.
Pozdrawiam.

Wyświetlono wiadomości 3351-3400 z 13732  Wstecz  Dalej